Почетна Друштво НОВО ПРАВИЛО ЗА ВОЗАЧКИ, ОД ОКТОБРА СКУПЉИ ОД 70.000? Ауто-школе неће моћи да обучавају јер немају успон на полигону

НОВО ПРАВИЛО ЗА ВОЗАЧКИ, ОД ОКТОБРА СКУПЉИ ОД 70.000? Ауто-школе неће моћи да обучавају јер немају успон на полигону

од admin
0 коментар

Због новог правила – успона на полигону, нииједна од око 450 ауто-школа у Србији неће моћи да обучава возаче од октобра.

Професор Милан Вујанић са Саобраћајног факултета, гостујући у јутарњем програму на ТВ Прва каже да би било добро да успон постоји, али истиче и да га не би поставио као услов.

„Ако бисмо морали да имитирамо све те важне елементе, онда бисмо направили возача који је комплетан када положи испит“, каже он и истиче да сада кандидати задовоље минималне захтеве, а да се после усавршавају.

Он је истакао и да се превелика пажња поклања паркирању, које би он у потпуности избацио.

Председник Асоцијације Ауто-школа Србије, Милан Крстић, такође сматра да ова обавеза не треба да постоји јер су површине које се захтевају великих димензија.

„Од 450 школа је 105 из Београда, квадратни метар који треба да заузмете за изградњу би јако пуно коштао и то би утицало на цену обуке. Ми бисмо волели да имамо полигоне који испуњавају све што кандитатима треба“, додаје он.

Крстић је рекао да ми немамо такве стандарде, за разлику од неких скандинавских земаља. Крстић је рекао и да је цена полагања возачког испита 70.000 динара, а у ту цену је урачуната прва помоћ која је раније била у склопу тестова, лекарски преглед и практична и теоретска обука. „Урачунат је ПДВ али је и он проблематичан, предвиђено је 10 одсто а примењуе се 20 одсто“, додао је он.

Слободан Милошевић, из Привредне коморе Ауто школа Србије сагласан је да успон на полигонима не треба да буде обавезан.
„Возачи када добију возачку подразумевају и кретање у успону. Проблем у Београду је – да ли има места за такве полигоне“, упитао је он.

Крстић је објаснио и да се за полигоне најчешће користе саобраћајне површине, али и да ће то бити немогуће од 27 октобра.

„За Е категорију, како је дефинисано у правилнику, дубина простора која је потребна је 48 и ширина 52, дакле 25.000 квадратних метара морате да имате за само једну радњу паркирања“, објашњава он.

Курир.рс/ТВ Прва/Б92

Можда ти се свиди

Оставите коментар