Почетна » „Нудили су ми новац да случај гурнем под тепих“

„Нудили су ми новац да случај гурнем под тепих“

Новинар портала Жиг инфо о жалби на пресуду за паљење куће

од Други Пишу
0 коментар

„Ако се оволико одуговлачи поступак за Славка Ћурувију, зашто не би и за Милана Јовановића“, казао је за Данас Милан Јовановић, новинар портала Жиг инфо, коментаришући то што још увек није познато када ће Апелациони суд у Београду почети разматрање жалби на пресуду за паљење његове куће, иако је формирано трочлано судско веће и предмет задужен још 25. октобра.

Јовановић каже да се „закаснела правда може сматрати неправдом“ и наводи да очекује да сви окривљени буду осуђени.

  • Да није било новинара и медија, ко зна шта би било с овим случајем. Отишао би под тепих, као што се од мене и тражило. Нудили су ми да одредим безобразну цифру како би случај отишао под тепих, на шта нисам пристао јер бих тако осрамотио све новинаре и медије, наводи Јовановић.

Ипак, од изрицања друге осуђујуће првостепене пресуде у Вишем суду Драгољубу Симоновићу, бившем председнику општине Гроцка, и још четворици, на укупну казну од 17 година затвора, прошло је осам месеци.

Портпаролка Апелационог суда у Београду Мирјана Пиљић потврдила је за портал Цензоловка да је овај суд предмет против Симоновића и других задужио 25. октобра и да је додељен у рад судији известитељки Оливери Анђелковић.

Председник трочланог судског већа је судија Милимир Лукић, који је медијској заједници познат као председник већа које је на апелацији оборило прву првостепену пресуду за убиство Славка Ћурувије, због прекорачења оптужнице. Чланица већа је и суткиња Маја Илић, која је широј јавности најпознатија по осуди бизнисмена Мирослава Мишковића.

Јовановићев адвокат Немања Тодоровић каже да „нема више маневарског простора за одуговлачење“.

  • Евентуално суд може да закаже рочиште још једном, уколико се неко неоправдано не појави. Чак и ако се не појави, то није неопходан услов да се по жалбама одлучује. Да ли ће бити још једног или два рочишта, то је то, нема више простора за одуговлачење. Питање је колико ће Апелационом већу требати времена да одлучи, размотри, извећа, и да изради другостепену пресуду. То је везано искључиво за рад тог Већа, тужилац и бранилац немају више ту никакву улогу, каже Тодоровић.

Са друге стране, адвокат Виктор Гостиљац који заступа окривљеног Симоновића наводи да „чињенице говоре супротно, јер је ово један од најбржих поступака“.

  • У првостепеном поступку су суђења била заказивана на седам дана, па на десет дана. То је специфично у овом поступку у односу на све друге поступке. Нема поступка у кривичном праву које се заказује на десет дана. То је нешто што све треба да нас забрине јер је реч о обећаној брзини, наводи Гостиљац.

Додаје да очекује да ће Апелациони суд „отворити нека питања“, с обзиром на то да првостепени суд није урадио ништа од онога што је одбрана захтевала.

  • Стално инсистирамо на питању које пролази испод радара и медија, а то је питање законитости прибављања доказа. Од Михајловића је обманом узет исказ, што главни тужилац на главном претресу није ни спорио. Законом је забрањено узимати исказе обманом. Тужилац је обећао Михајловићу шест месеци наногице и да ће задржати посао уколико да изјаву какву је дао. На главном претресу поступајући тужилац је рекао да је то тачно, чиме је потврђена наша теза да је окривљени поверовао државном органу и да се зато терети Симоновић. Првостепени суд је стао на страну да је то неважно, да споразум никад није склопљен у формалном смислу, а наша теза је исправна јер обмана никад није формална, никад није у записнику. Такође, окривљени Новаковић је тајно извођен из Централног затвора, што сви учесници овог поступка знају, каже Гостиљац.

Према оптужници и првостепеној пресуди која ју је потврдила, напад на Јовановића је наредио тадашњи председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, незадовољан што Јовановић и редакција портала Жиг инфо пишу о његовим наводним злоупотребама. Са Симоновичем оптужени су и полицајац Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић, који је у бекству. Сви осуђени негирају кривицу, те су поднели жалбе.

 

Милица Михајловић, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар