Почетна » НУНС: Глас Западне Србије озбиљно прекршио Кодекс новинара

НУНС: Глас Западне Србије озбиљно прекршио Кодекс новинара

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије осуђује текст на порталу Глас Западне Србије, у коме се на најприземнији могући начин вређају права једне мањинске групе – у овом случају хомосексуалне.

Текст који је потписан са ГЗС, што представља редакцијски коментар, обилује увредама на личној основи, са пуно лажи, шпекулација и неистина и упућених претњи неименовај особи, за коју се само наводи да је – регистровани хомосексуалац.

Нарочито брине реченица „Народ је давно рекао, ко се тиме служи њега општина сахрањује“, где се заправо директно прети неименованој особи.

Овим текстом Глас Западне Србије на најприземнији начин етикетира припаднике ЛГБТ популације, шири дискриминацију и ксенофобију, и на више места крши Кодекс новинара. У тексту су погажена готово сва новинарска начела, јер не постоји провера података и извор, али су прекршена и основна људска права и слободе загарантоване Уставом.

НУНС подсећа да би медији требало да пишу у складу са Кодексом новинара Србије и уједно да буду свесни своје одговорности када извештавају о осетљивим темама.

Кодекс изричито каже да „новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалној оријентацији, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу“.

Власника Гласа Западне Србије Гвоздена Николића, који стоји иза овог текста, прошле је године председник Републике одликовао Сребрном медаљом за изузетне заслуге у јавним делатностима, посебно у области новинарства, а његов портал у последњих пет година добио је око 270.000 евра на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса, иако је Николић одавно познат по оваквим испадима. Својевремено је упутио озбиљне претње председнику Синдиката професионалних фудбалера Независност Мирку Поледици јер га је пријавио Комисији за жалбе Савета за штампу због непрофесионалног извештавања, што је Комисија и потврдила.

Можда ти се свиди

Оставите коментар