Почетна » НУНС: Извештавање Пиштаљке о пословању Веслачког савеза Србије је од јавног интереса, Антић да повуче тужбе против новинара

НУНС: Извештавање Пиштаљке о пословању Веслачког савеза Србије је од јавног интереса, Антић да повуче тужбе против новинара

од Жиг Инфо
0 коментар

Генерални секретар Веслачког савеза Србије Владимир Антић тражи затворску казну за новинарку „Пиштаљке“ Снежану Ђурић, јер је извештавала о неправилностима у руковођењу Савеза на које је указао узбуњивач.

Према писању „Пиштаљке“, Владимир Антић приватном кривичном тужбом за новинарку Снежану Ђурић тражи казну затвора од две године због тога што је уз текст објављена његова фотографија, која је преузета и потписана са званичног сајта Веслачког савеза Србије. Поред затвора због кривичног дела „неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка“, он тужбом тражи и да се новинарка кривично осуди за увреду и плати казну у износу од 450.000 динара, као и накнаду штете због „претрпљеног душевног бола услед повреде части и угледа” у износу од 200.000 динара.

Како наводе на сајту „Пиштаљка“, тужбом није демантован ниједан навод из спорног текста.

Будући да је коришћена фотографија јавно доступна на сајту удружења које се финансира из буџета Републике Србије и да је новинарка писала о Антићевом руковођењу Савезом, које је имало тешке последице по организацију и спортисте, а не о његовом приватном животу, сматрамо да новинарка није прекршила стандарде новинарске професије.

Независно удружење новинара Србије сматра да овакве тужбе показују више карактеристика СЛАПП тужби, које за циљ имају застрашивање и вршење притиска на новинаре, како не би писали о пословању спортског удружења које се финансира новцем грађана. Самим тим што се троши новац грађана Србије, извештавање на ову тему јесте од јавног инитереса јер грађани имају право да знају на који начин се тај новац троши.

НУНС сматра да је овакав вид притиска на новинаре неприхватљив у демократском друштву, каквом Србија тежи, и захтевамо да генерални секретар Веслачког савеза Србије Владимир Антић повуче спорне тужбе.

Такође, желимо да укажемо Владимиру Антићу да унапреди управљање Савезом, како истинито извештавање не би надаље утицало на његов душевни бол.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар