Почетна » НУНС: Лав Пајкић да се извини зато што је новинаре упоредио са усташама

НУНС: Лав Пајкић да се извини зато што је новинаре упоредио са усташама

од Други Пишу
0 коментар

Народни посланик са листе Српске напредне странке Лав Григорије Пајкић упоредио је на друштвеним мрежама Данас, Н1 и Нова.рс са вођама логора у Јасеновцу. Повод за поређење редакција и новинара ових медијских кућа са усташама биле су колумне посвећене теми Јасеновца.

Пајкић је на свом Инстаграм налогу поделио позив редакције Данаса младима да се пријаве у њихову школу новинарства, илуструјићи га фотографијом из филма Дара из Јасеновца на којој су усташе. Испод је означио редакције Данаса, Н1 и Нове, уз пропратни текст “Ставови колумниста Данаса по питању забране нашем председнику да посети Јасеновац мотивисали су ме да полазницима њихове школе осликам како ће изгледати једно просечно предавање…”

 

Независно удружење новинара Србије овај случај види као наставак кампање против слободе говора и слободног новинарства у Србији.

 

Позивамо народног посланика Лава Григорија Пајкића да се извини због злоупотребе и релативизације једног од најстрашнијих страдања српског народа, као и поређења новинара и медија са убицама. Оправдање за његов поступак може бити једино чињеница да није био свестан тежине изнетог поређења. Зато га саветујемо да се убудуће едукује пре него што употреби сличне термине у својим обраћањима.

 

Последњи случај је још један очигледан пример на коме можемо видети да напади, етикетирање и ширење мржње према независним новинарима долази, пре свега од стране владајућих структура у држави. Циљ тих наступа није ништа друго до ширење тензија и продубљивања подела у целокупном друштву, како би се замаскирали егзистенцијални проблеми грађана.

 

НУНС поново позива све државне функционере да престану да стигматизују новинаре када износе чињенице о њиховом раду и да конструктивну критику схвате на прави начин и искористе је у сврху побољшања сопственог рада које мора бити у јавном интересу свих гађана Србије.

 

Независно удружење новинара Србије

20 јул 2022.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

16 + 11 =