Почетна » НУНС: Локални медији за боље друштво

НУНС: Локални медији за боље друштво

од admin
0 коментар

 

Предвиђене су заједничке активности Синдиката новинара Хрватске, Друштва новинара Словеније, Удружења БХ новинари и Независног удружења новинара Србије, уз подршку Британске амбасаде у Хрватској, с фокусом на изградњу поверења, сарадње и јачања независности и слободе локалних медија као основног извора информација за грађане у локалним заједницама. Истините информације темељ су спречавања свих сукоба и изградње поверења међу друштвима која су у недавној прошлости била повезана, али и раздвојена, бруталним ратним сукобима. У склопу наших активности покренули смо Фацебоок групу Локални медији за боље друштво у којој ћемо размењивати искуства и комуницирати с колегама из локалних медија те развијати континуирану дугорочну сарадњу новинара локалних медија и кровних организација у будућности. Платформа ће такође служити као место на којем ће новинари локалних медија моћи добити правовремене професионалне савете или помоћ и развијати заједничке пројекте.

 

Планирамо формирање заједничког тима истраживача медијских садржаја из четири земље који ће прикупити податке и направити анализу садржаја најмање пет локалних медија у свакој од земаља партнера о доприносу медија изградњи мира, демократији и отвореном друштву које поштује људска права, разноликост и прекограничну сарадњу. Уз анализу медијског садржаја, планиран је и дубински интервју с пет уредника локалних медија из сваке од ових земаља, с нагласком на испитивање уредничких концепата и програмских одлука у складу с професионалним новинарским стандардима и вредностима. Током анализе планирана је радионица/консултација с британским медијским стручњаком који се бави темама локалних медија.

Подршка Скупштине ЕФЈ-а независности локалних медија

Резултати анализе, најважније препоруке с консултација с британским стручњаком, као и препоруке за медијске актере и професионалне новинарске организације биће представљене у посебној онлине публикацији на четири домаћа језика и енглеском језику.

 

Публикација ће бити службено промовисана на завршној регионалној конференцији у Загребу, на којој ће учествовати новинари/уредници, медијски стручњаци, активисти цивилног друштва, локалне власти и међународни актери на пољу слободе медија.

 

Наш заједнички циљ је јачање локалних медија, с нагласком на мир, сигурност и добро управљање у локалним заједницама, те доприношење изградњи поверења и сарадње као темељних вредности и механизама за решавање последица претходних сукоба у региону, као и побољшање одрживости и конкурентности локалних медија, подстицање прекограничне сарадње међу кровним новинарским организацијама у четири земље, редовна комуникација и размена искустава и савета путем заједничке Фацебоок групе Локални медији за боље друштво.

Синдикат новинара Хрватске

 

Друштво новинара Словеније

 

Удружење БХ новинари

 

Независно удружење новинара Србије

Можда ти се свиди

Оставите коментар