Почетна » НУНС: Министарство информисања треба да зна да је цензура законом забрањена

НУНС: Министарство информисања треба да зна да је цензура законом забрањена

од Жиг Инфо
0 коментар

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић „најоштрије је осудио застрашујуће и морбидне ставове Срђана Шкора изречене у емисији емитованој у програму КТВ“. Министарство информисања и телекомуникација поздравило је реакцију Вишег јавног тужилаштва у вези са тим, а најавило је и санкционисање медија који „у дужем временском периоду са јасном намером и пуном свешћу, у континуитету и систематично, шире говор мржње у односу на председника Републике и чланове његове породице“.

Како је наведено у саопштењу, емитовањем ставова Срђана Шкора у програму КТВ грубо је нарушен јавни интерес у области јавног информисања, а Министарство се позива на члан 86. Закона о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ) којим се забрањује говор мржње, као и члан 90. који штити достојанство личности.

У вези са тим најављено је и да ће „свако будуће кршење наведеног закона бити разлог покретања одговарајућих законских, односно судских поступака“.

Устав Републике Србије гарантује слободу изражавања свим грађанима и грађанкама Србије, а Министарство информисања нема овлашћења да ограничава слободу изражавања пре него што је нека информација објављена.

Према ЗЈИМ једино суд може да забрани дистрибуцију информације и то на предлог надлежног јавног тужиоца само ако је то неопходно у демокртаском друштву. Разлози за забрану су позивање на непосредно насилно рушење уставног поретка или акт непосредног насиља према лицу или групи лица на основу личних својстава, када од објављивања информације непосредно прети озбиљна и непоправљива последица чије се наступање не може спречити на други начин.

Став Европског суда за људска права је да осуда изречена новинару, пре него што је његов текст објављен, представљала облик цензуре која ће га вероватно обесхрабрити за даља истраживања.

Подсећамо министра Ристића да је цензура такође забрањена Законом о јавном информисању и медијима (члан 4), као и да се слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења.

Министарство у саопштењу не цитира већ интерпретира изјаву Срђана Шкора и закључује да се ради о „говору мржње“, „нарушавању достојанства личности“ и „позиву на линч“.

Будући да је надлежно тужилаштво, како пишу медији, већ формирало предмет у поменутом случају, очекујемо да ће утврдити шта је, од наведеног, „позив на рад у руднику“, имајући у виду да много грађана Србије заиста ради у неком руднику.

Овом приликом желимо да поздравимо брзину којом је надлежно тужилаштво реаговало на наступ Срђана Шкора и да позовемо институције да истом брзином реагују када су у питању напади и претње новинарима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар