Почетна » НУНС, НДНВ и УГС Независност: Без слободних медија нема слободног друштва

НУНС, НДНВ и УГС Независност: Без слободних медија нема слободног друштва

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Грански синдикат културе, уметности и медија “Независност” и Независно друштво новинара Војводине позивају све новинаре/ке и медије да на Светски дан слободе медија 3. маја, У ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ искључе тон, замраче екране и ћутке се придруже међународној симболичној акцији ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ како би надлежне и најширу јавност још једном упозорили на последице континуираног угрожавања медијских слобода већ видљиве у свим сферама, од политичког система до права и слобода свих грађана.

Системско уништавање новинарства у Србији има само један циљ – успостављање једномумља. А крајње последице сносиће сви грађани, а већ их у великој мери и сносе, уколико се усуде да искажу став који се не уклапа у званичне пароле, или пак да поставе питања институцијама о њиховим правима – од права гласа, радног права, права на здраву животну средину…

И то је само један ниво последица ћутања друштва на окупацију медија, судећи по доминатном наративу кључних режимских медијских пропагандистичких платформи, које се изругују етици новинарске професије, промовишући језик вулгарности и силеџијства, мизогине ставове и говор мржње. За успостављање атмосфере страха, неповерења и ксенофбије имају свесрдну подршку највиших државних званичника, који су редовни саговорници таквих медијских фабрика мржње, али и њихови финансијери – било кроз буџетско суфинансирање, било кроз опрост пореза или кроз обезбеђивање комерцијалних огласа.

У таквом окружењу грађани не само да неће имати заштиту институција, нити медије који ће известити о кршењу њихових права, него ће бити таоци система заснованог на праву јачег.

Зато подаци које већ годинама износимо о случајевима претњи и напада на новинаре нису никакав издвојени проблем медијске и новинарске заједнице, већ представљају упозорење о угроженој безбедности свих грађана.

Овом приликом јавности указујемо да је у 2022. години НУНС забележио 137 инцидената учињих на штету новинара: 34 вербалне претње, девет физичких напада, шест напада и претњи имовини и 84 различита покушаја притиска на медије. А за прва три месеца ове године 33 инцидента: осам вербалних напада, три физичка напада и 22 акта притиска на медије и новинаре.

У великом броју ти напади инспирисани су наступима највиших државних званичника који због критичког извештавања новинаре и поједине медије таргетирају као издајнике и стране плаћенике.

Професионални новинари су такође на мети бројних СЛАПП тужби (стратешких тужби против учешц́а јавности) које потичу од јавних функционера, политичара, бизнисмена и компанија.

Ови подаци заправо су показатељ односа носилаца политчке моћи прама јавности, према свим грађанима и њиховим слободама и правима.

Годинама су на мети независни новинари, али све више и активисти организација цивилног друштва, а видели смо и поједини тужиоци, односно тужитељке, уметници, универзитетски профести и асистенти…

Низ ће се свакако наставити, потврђују то примери свих друштава која су се препустила аутократским владавинама, уколико грађани пристану да се одрекну сопствене слободе јер су поверовали пропагандистима мржње и насиља.

Зато су важни слободни медији. Они су мера слободе друштва.

Јер, медијска сцена јесте огледало једног друштва, његових стандарда, потенцијала, недостатака и амбиција. А у медијском мраку владају мрачне идеологије.

И зато је очување медијских слобода одговорност свих грађана.

Подсећамо да је Светски дан слободе медија 3. мај установљен одлуком Генералне скупштине Уједињених нација као подсетник владама свих држава да су дужне да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима.

Грађани Србије, зато добро размислите коме указујете поверење и која је цена вашег избора. Док још можете да бирате.

Можда ти се свиди

Оставите коментар