Почетна » Нунс: Обуставити конкурс за националне фреквенције, спровести нов након потребних измена закона

Нунс: Обуставити конкурс за националне фреквенције, спровести нов након потребних измена закона

од Жиг Инфо
0 коментар

Међусекторска група за слободу изражавања и медија Националног конвента о Европској унији захтева одлагање јавног конкурса за доделу националних телевизијских и радијских фреквенција, који је 15. априла расписало Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), док не буду усвојене измене Закона о електронским медијима, и не буде изабран нови састав РЕМ-а.

Скрећемо пажњу да је у Акционом плану за спровођење Стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији 2020-2022 предвиђено је да се најкасније до краја јуна ове године Закон о електронским медијима измени у погледу избора чланова Савета РЕМ-а, и да се затим, по новом конкурсу, изабере будући сазив. Сматрамо да је неопходно да конкурс за доделу фреквенција буде расписан од стране тог новог сазива, а на основу претходно спроведене анализе медијског тржишта, што је такође обавеза Регулатора по Закону о електронским медијима. Ово представља неопходан предуслов како би се осигурало да се националне фреквенције доделе у фер и транспарентном поступку.

Наиме, члан 92 Закона о електронским медијима прописује да пре расписивања јавног конкурса, Регулатор прибавља податке: 1) о расположивости радио-фреквенција за потребе терестричког аналогног преноса од регулаторног тела надлежног за област електронских комуникација – у вези са радио фреквенцијама где нема мултиплекса; и 2) о расположивости места у мултиплексу за потребе терестричког дигиталног преноса од оператора мултиплекса – у вези за ТВ станицама где се подаци могу прибавити од ЈП ЕТВ. Даље, члан 23 прописује шта би Стратегија развоја аудиовизуелних медијских услуга требало да садржи, и не помиње само техничке услове и расположивост, него и анализу тржишта.

Забринутост због начина на који се поступак тренутно спроводи су изразиле и организације Медиа Фреедом Рапид Респонсе (МФРР) и Независно удружење новинара Србије (НУНС), које су такође истакле и политизованост рада тренутног састава Регулаторног тела. У прилог овоме иде и изостанак реакције РЕМ-а на узнемиравајуће сцене насиља у ријалити програмима који се емитују на телевизијама Хепи и Пинк, које ће извесно конкурисати за обнову националне фреквенције, а на шта је стручна јавност такође недавно указивала. Ово још једном показује да РЕМ не поступа у оквиру својих овлашћења и не санкционише најгрубља кршења прописа од стране приватних телевизија блиских власти, на шта Међусекторска радна група НКЕУ годинама указује у својим извештајима.

Имајући у виду све наведено, апелујемо да се спровођење конкурса обустави пре његовог истека 20. јуна, како би се додела фреквенција спровела у непристрасном поступку, који би осигурао да се рад постојећих електронских медија објективно преиспита, а нове дозволе доделе медијима који докажу да ће свој посао обављати професионално и савесно, у складу са интересом целокупне јавности.

Можда ти се свиди

Оставите коментар