Почетна Друштво НУНС осуђује вербални напад на екипу телевизије Н1 и позива функционере да престану са етикетирањем новинара

НУНС осуђује вербални напад на екипу телевизије Н1 и позива функционере да престану са етикетирањем новинара

од Други Пишу
0 коментар

Новинарка телевизије Н1 Вања Ђурић и сниматељ Иван Жугић вербално су нападнути јуче у Београду док су снимали изјаву саговорника. Независно удружење новинара Србије осуђује овај инцидент и сматра да је он последица етикетирања новинара од стране носилаца јавних функција, те их позива да се одрекну такве праксе која угрожава безбедност новинара.

Док су се новинарка Вања Ђурић и сниматељ Иван Жугић припремали за снимање договореног интервјуа са саговорником у парку који се налази у близини једне банке, пришао им је човек из обезбеђења који им је добацивао да су “упали” у банку, а затим их псовао и вређао.

 

“Колега сниматељ Иван Жугић и ја отишли смо у један паркић, где смо имали договорени састанак са једним саговорником. Били смо на јавној површини, у парку, и нисмо никоме сметали. Међутим, пошто је тај парк у близини једне банке, док смо се припремали за снимање, приметила сам да нам прилази човек из обезбеђења те банке и почео нешто да добацује. Тада смо га љубазно замолили да се удаљи и да нас не омета. Објаснили смо му да ми не снимамо банку нити бисмо то радили, а да немамо дозволу за снимање. Камера је била окренута на другу страну, тако да се банка није видела ни у позадини. Мислили смо да је то проблем. Међутим, када смо покушали да наставимо снимање, он је остао ту и наставио да нам добације и да нас вређа. Тада смо схватили да он има проблем са тим што смо ми са Н1 и да се њему једноставно не допада што смо ми сад ту. Почео је да нас вређа и псује, тако да смо тада прекинули снимање и лепо га замолили да оде и да покуша да се смири, да ми нисмо дошли било кога да дирамо и нападамо нити радимо нешто што не бисмо смели да радимо. Он се ту задржао још неко време и вратио се назад у банку”, описала је непријатну ситуацију новинарка Н1 Вања Ђурић.

 

Она је о овом вербалном нападу писала и на твитеру.

 

Посебно забрињава чињеница да су неки људи у коментарима одобравали и охрабривали овакво понашање према новинарима правдајући га “слободом мишљења и говора”.

 

Независно удружење новинара Србије осуђује вербалне нападе на новинаре, који лако могу прерасти у физичке нападе, и сматра да су они последица, пре свега етикетирања новинара од стране јавних функционера, те их позива да престану са таквом праксом како би се смањиле тензије у друштву; да одговарају на питања новинара и да им омогуће неометано обављање посла.

Можда ти се свиди

Оставите коментар