Почетна » НУНС покренуо платформу за безбедност новинара – „На првој линији“

НУНС покренуо платформу за безбедност новинара – „На првој линији“

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије покренуло је платформу за безбедност новинара „На првој линији“ (првалинија.нунс.рс) на кој се налазе ресурси и алати који помажу редакцијама и новинарима како да исправно поступају у случају онлине претњи упућених њима. У оквиру ове акције новинарима жртвама онлине насиља пружа се и правна подршка, као и психолошка подршка да се лакше носе са овом ситуацијом.

Сајт је настао као последица учесталих напада на новинаре, а посебно онлине. Само у прошлој години је било је пријављених 136 напада/претњи на новинаре, од чега је онлине претњи било 51.

На основу смерница на сајту, редакције могу да спроведу механизам да заштите новинаре који су мета онлајн напада од професионалног и емотивног утицаја који настаје као последица овог облика узнемиравања.

Једна од идеја је и стварање културе безбедности у редакцији у којој се новинари охрабрују да пријаве насиље на интернету и да им се пружи подршка. Главни циљ медијских кућа мора бити стварање окружења у којем се новинари не осећају непријатно да пријаве нападе на интернету. Због конкурентног радног окружења или несигурне радне ситуације, новинари се могу забринути да ће пријављивање напада бити схваћено као знак слабости или одсуство професионалних стандарда, као и да ће се то негативно одразити на њихову каријеру. Од суштинског је значаја отворено говорити о нападима на интернету да би се на тај начин ограничили ефекти напада, укључујући стварање трауме и аутоцензуру.

Посебан одељак на сајту се односи на нападе на новинарке на интернету, као и на слободне новинаре (фриленсере).

На сајту се налазе бројни интервјуи са међународним експертима из ове области који дају неку врсту смерница/савета како поступати са публиком на интернету и у случају онлајн напада. Поједини од њих су и сами били мете напада.

Уједно, на сајту се налазе исповести новинарки које су биле мете напада које говоре како су се носиле са том ситуацијом.

Платформа садржи бројне корисне изворе публикација и алата који служе за оспособљавање новинара за супростављање насиљу на интернету.

Платформа „На првој линији“ настала је у оквиру пројекта који финансира Европска унија, а који заједно спроводе НУНС и БИРН у сарадњи са Међународним институтом за штампу (ternational Press Institute – IPI). НУНС и БИРН се захваљују Међународном институту за штампу на уступљеним текстуалним и видео материјалима који су првобитно објављени на платформи On the Line

Можда ти се свиди

Оставите коментар