Почетна » НУНС: Полиција да заштити новинаре током јавних скупова

НУНС: Полиција да заштити новинаре током јавних скупова

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије позива полицију да током јавних скупова који ће се ових дана одржати у Београду обезбеди и заштити све новинаре и медијске раднике на задатку.

Новинарима и медијским радницима је, у складу са Уставом и законима Републике Србије, омогућено право на кретање, рад и објављивање информација, а у циљу правовременог и истинитог информисања свих грађана у Републици Србији.

Подсећамо да је Више јавно тужилаштво прошле године уочи одржавања Прајда дало налог полицији и основним јавним тужилаштвима да одреде задржавање до 48 сати свима који изврше напад на новинаре док извештавају са манифестација у Београду.

НУНС позива све новинаре и медијске раднике који прате скупове да буду видно обележени као запослени у медијима, да код себе имају новинарску легитимацију и прслуке са натписом пресс.

Новинари и медијски радници моле се да у датим ситуацијама обавезно поштују упутства која им буду дата од стране службеника Полиције.

НУНС подсећа да је покренуо телефон 24/7 за хитну пријаву напада, претњи и притисака на медијске професионалце (060/6882231), који могу позвати у случају непријатности.

Случајеви се могу пријавити директно контакт тачкама за безбедност у полицији и тужилаштвима. Информације о контакт тачкама у полицији доступне су ovde, а у тужилаштвима ovde.

Медијски радници „пресс“ прслуке могу добити у просторијама НУНС-а радним данима у току радног времена од 10.00 до 16.00х. За преузимање „пресс“ прслука неопходно је да новинар код себе има редакцијску легитимацију или чланску карту неког новинарског удружења.

НУНС подсећа новинаре и медијске раднике да на нашем YоуТубе каналу могу погледати онлајн радионицу о понашању новинара у непријатељском окружењу.

На нашем сајту првалинија.нунс.рс се могу пронаћи информације о пружању психолошке помоћи новинарима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар