Почетна » НУНС: Санкционисати Пинк јер наставља са емитовањем насиља уживо у програму

НУНС: Санкционисати Пинк јер наставља са емитовањем насиља уживо у програму

од Други Пишу
0 коментар

Телевизија Пинк наставља да емитује насиље у свом ријалити програму, а други медији то преносе без цензуре.

Наиме, јуче у раним јутарњим сатима на телевизији Пинк је емитован уживо ријалити програм „Задруга 5“, у којем су приказане узнемиравајуће сцене насиља у којима један од учесника ријалити програма, Филип Цар, удара, односно, хвата за врат другу учесницу Далилу Драгојевић, како би је спречио да напусти просторију, након чега се она хвата за врат, кашље, остаје без даха и гласа и плаче, чиме је на најгрубљи начин повређен Закон о електронским медијима и Правилник о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

 

Емитовањем оваквог садржаја, којим се истиче и подстиче насиље и недозвољено понашање, вређа се јавни интерес и на најгрубљи начин се крше људска права, чиме је повређен и лични интерес. Законом и Правилником је изричито забрањено емитовање оваквих садржаја и налаже се обавеза Регулаторног тела за електронске медије да се стара да се у свим програмским садржајима поштују достојанство личности и људска права.

 

Због кршења наведене регулативе, Независно удружење новинара Србије поднело је пријаву Регулаторном телу за електронске медије.

 

Будући да је ово други пут за кратко време да се такав садржај емитује на истој телевизији, захтевамо од РЕМ-а да хитно реагује тако што ће да изрекне озбиљну меру, како би се спречило даље емитовање насиља и како би Пинк повећао безбедност учесника ријалити програма. Такође, сматрамо да је потребно правилником уредити емитовање ријалити програма.

 

Подсетимо, “Славко Ћурувија фондација” већ је поднела пријаву 27. маја због истог дела.

 

Такође, позивамо све медије који преносе дешавања у ријалити програмима да не деле садржај који промовише насиље, јер фотографије и снимци насилничког понашања, поготово насиља над женама, подстичу такво понашање у целокупном друштву.

Можда ти се свиди

Оставите коментар