Почетна » НУНС: Стрип-група “Момци” упутила опомену пред утужење држави и нападачима на изложбу

НУНС: Стрип-група “Момци” упутила опомену пред утужење држави и нападачима на изложбу

од Други Пишу
0 коментар

Чланови стрип – групе „Момци“ одлучили су да уруче опомену пред утужење држави, као и починиоцима упада на њихову изложбу. Пре две године, 13. октобра 2020. године, група од десетак маскираних младића упала је у „Стару капетанију“ на ретроспективну изложбу стрип-групе “Момци”, бацила сузавац и поцепала изложене радове. Ауторима је пре, а и после уништавања изложбе, прећено смрћу. Аутори изложбе поднели су више кривичних пријава, између осталог и против тадашњег министра културе и информисања Владана Вукосављевића који је у срамотном саопштењу изједначио ауторе и насилнике.

Као резултат свих пријава и жалби, само је дежурни полицајац кажњен умањењем плате у износу од 20 одсто због неадекватног реаговања, док надлежни сматрају да аутори поцепаних радова нису оштећени. Министарство ћути, а већина нападача и претњи није процесуирана.

Стрип-група је уз помоћ правне службе НУНС-а предузела низ правних радњи још октобра 2020. године и поставила следећа питања:

Зашто је већина нападача остала ван домашаја закона, иако за неке од њих постоји опис?
Шта је са већином претњи смрћу упућених ауторима и организаторима изложбе преко интернета, будући да су, за неке од њих, надлежним органима приложени подаци о профилима и ИП адресама? После чак две године, за више од 100 претњи, тужилаштво је формирало само једноцифрен број предмета, укупно 9, док су неки од оштећених саслушани у само пет случајева.
Зашто надлежнима треба више од годину и по дана да саслушају лица са чијих налога су претње упућене?
Зашто није било поступка за бацање сузавца?

Сада постављамо и нова питања:

Зашто надлежни не сматрају да су аутори изложбе оштећени?
Зашто се за било коју правну радњу две годне мора писати више ургенција и жалити се Заштитнику грађана, без чега не бисмо добили ни изводе из судских списа нити би било казне дежурном полицајцу?
Зашто Министарство културе и информисања, иако је склоњено спорно саопштење и друга министарка је на функцији, не одговара на питања медија о случају?

13.10.2022.

НУНС

Можда ти се свиди

Оставите коментар

6 − three =