Почетна » НУНС: Таблоидно лешинарење особа преминулих од суицида мора да престане

НУНС: Таблоидно лешинарење особа преминулих од суицида мора да престане

од admin
0 коментар

 

Прекршене су одредбе о поштовању приватности, где је новинар дужан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише, те је приликом извештавања о несрећама недозвољено објављивање имена и фотографија жртава. Новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама. У извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок, новинар је дужан да своја питања прилагоди тако да одражавају дух саосећања и дискреције.

Такође, прекршена је одговорност новинара, као и новинарска пажња, где је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.

НУНС је већ позивао медије да не чине овакве ствари и да их не претварају у сензационалистички дернек, и да поштују приватност преминуле особе и њене породице.

У овом конкретном случају, као и сваком другом сличне природе, колико год интересовао ширу јавност, мора се приступити са дужном пажњом и с тим у вези морају се чувати информације о личности оштећених и детаљи случаја.

Свакако, препоручујемо свим запосленима у медијима да се држе приручника „Превенција самоубиства“, који може да се прочита на овом ЛИНКУ.

НУНС,

10. децембар 2021

Можда ти се свиди

Оставите коментар