Почетна » НУРДОР- Национално удружење родитеља деце оболеле од рака

НУРДОР- Национално удружење родитеља деце оболеле од рака

од admin
0 коментар

У Србији свакога дана једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете изгуби своју битку. Статистике су поражавајуће. Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) основано је 2003. године у Београду и од тада свакодневно брине о оболелој деци и њиховим родитељима на подручју целе Србије.

Почетком 2010. године отворене су и подружнице у Нишу и Новом Саду. Ово Удружење пружа психо-социјалну подршку, помоћ у остваривању законских права, обезбеђује најсавременије услове лечења на хемато-онколошким одељењима, едукује родитеље, децу, медицинско особље, волонтере и јавност, сарађује са другим родитељским удружењима у земљи, региону и иностранству на решавању многобројних проблема породица суочених с раком.

НУРДОР се изборио за пет Родитељских кућа у свим центрима лечења (три у Београду, и по једну у Новом Саду и Нишу), како би се родитељима из унутрашњости олакшао дуг период лечења.

Многобројни су пројекти које је ово Удружење до сада спровело. Пројекат Време је за шољицу разговора већ шест година успешно се спроводи на хемато-онколошким одељењима у Београду, Новом Саду и Нишу. Реч је о едукативним радионицама за родитеље које води мултидисциплинарни тим стручњака. Док трају родитељске радионице, деца и млади уживају у креативно-забавним садржајима и дружењу с волонтерима.

Једна од најлепших ствари које очекују малишане након лечења јесу рехабилитациони кампови Удружења: Ивањица, Копаоник, Москва, Фужине у Горском Котару, Динамо у Тоскани… Схвативши да родитељи, углавном, нису у могућности да обезбеде одговарајући опоравак својој деци након завршетка лечења, НУРДОР се и за то побринуо.

У жељи да деца и млади, на свих пет клиника у земљи, имају најбоље услове за лечење и негу, већ годинама, уз помоћ донатора и пријатеља, опремају се одељења и обезбеђују неопходни медицински апарати и све друго што олакшава рад медицинском особљу и боравак малим пацијентима и њиховим родитељима на свим хемато-онколошким одељењима у земљи.

Један од основних циљева Удружења је залагање за остваривање права на најбоље могуће лечење и негу малих болесника током лечења. У циљу обезбеђивања права детета на најбоље могуће лечење и негу, организују се едукације како би родитељи, медицинско особље, наставници и волонтери пружили најбољи део себе у току лечења младих пацијената. Кроз низ публикација намењених деци, младима, родитељима, волонтерима, стручним сарадницима и широј заједници, НУРДОР се труди да проблеме и недоумице са којима се суочавају деца и млади оболели од рака, али и читаве њихове породице, учини лакше решивим.

До сада постигнути циљеви овог Удружења су свакако од великог значаја: 2 подружнице у Новом Саду и Нишу, 3 играонице на хемато-онколошким одељењима, 4 едукације за медицинско особље са свих пет хемато-онколошких одељења, 5 родитељских кућа у центрима лечења, 10 година посвећеног рада, 15 кампова за децу и младе, 20 и више публикација, 200 и више акција за сензибилисање јавног мњења, 300 и више едукативних радионица за родитеље, 400 и више едукованих волонтера, 500 и више породица укључених у активности удружења, 5.000 и више пријатеља, 30.000 и више сати волонтерског рада, 100.000.000 и више динара уложено за унапређење квалитета лечења и живота оболеле деце.

15.мај 2018. године један је од најважнијих тренутака у раду НУРДОР-а, забележен као дан када је Национално удружење родитеља деце оболеле од рака отворило новоизграђено хемато-онколошко одељење Клинике за дечје интерне болести у Нишу. У овој важној мисији каква је до сада незабележена у нашој земљи и региону, НУРДОР је успео да уз помоћ родитеља, пријатеља, волонтера и уз подршку храбрих и добрих људи сагради болницу која ће у будућности спасавати животе нашој деци. Укупна површина објекта је 750 квадратних метара, а укупна вредност пројекта је износила преко 100 милиона динара. НУРДОР је иницијатор и организатор целог пројекта, од идејног решења до ангажовања извођача радова, набавке намештаја и опреме. За потребе изградње организовано је 400 акција, а грађани Србије послали су 240000 СМС порука. Капацитети болнице проширени су за 100%, а ниво хигијенских, медицинских и људских услова постављен је тако да одговара најсавременијим клиникама у Европи.

НУРДОР је овим успехом показао да ништа није немогуће када се све снаге удруже зарад једног племенитог циља. Борба се свакако наставља даље ка што хуманијим и бољим условима лечења деце оболеле од рака, а уколико желите да помогнете рад Удружења можете се информисати на сајту http://www.nurdor.org , а у сваком тренутку можете и послати СМС на 1150. Позив да помогне, свако на свој начин, и придружи се Удружењу– увек је отворен за све.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five × four =