Почетна » Опрез: Отровни фталати у рукавицама и лоптама

Опрез: Отровни фталати у рукавицама и лоптама

од admin
0 коментар

 “У спортским реквизитима, попут гимнастичких лопти, простирки за јогу, тегова за вежбање, вијача, лопти за пилатес и сличној опреми, неретко се налазе тзв. супстанце које изазивају забринутост, утврђено је током испитивања узорка ових производа у оквиру европског пројекта АскРЕАЦХ” наводи се у саопштењу и објашњава да су међу испитиваним производима и спортски реквизити са српског тржишта.

Испитивани узорци су, углавном, направљени од пластике, а резултати истраживања показују да су штетне супстанце које се у њима налазе најчешће пластификатори, успоривачи горења, тешки метали или алкил феноли.

Укупно су, како се додаје, анализирана 82 узорка и у једној четвртини испитаних производа пронађено је присуство ових супстанци, док се у девет узорака ове супстанце налазе у концентрацији вишој од 0,1 одсто.

Како наводе из Алтернативе за безбедне хемикалије, по европској Уредби ЕУ РЕАЦХ, као и по домаћем Закону о хемикалијама, произвођачи/дистрибутери су обавезни да потрошачима дају информацију о саставу производа ако опасних супстанци има више од 0,1 одсто.

Међутим, како додају, иако је ова информација затражена од произвођача/дистрибутера који су били у законској обавези да одговоре, ниједна од ових девет компанија није доставила тај одговор.

“У седам производа су пронађени пластификатори за омекшавање пластике –фталати ДЕХП или ДИБП, који су забрањени у производима који се стављају на тржиште ЕУ од јула 2020. године у концентрацији већој од 0,1 одсто због штетног дејства на плодност и развој плода, као и ремећења рада ендокриног система. ДИБП је пронађен у концентрацији од чак 41 одсто у лопти за пилатес, као и 35 одсто у мањој лопти за пилатес” објашњавају из Алтернативе за безбедније хемикалије.

У једном производу, према ових резултатима, пронађени су кратколанчани хлоровани парафини који се тешко разграђују у животној средини и који су забрањени у производима у концентрацији већој од 0,15 одсто.

Реч је о конопцу за прескакање у којем је пронађено 2,6 одсто ове супстанце и тај производ не би смео да се нађе на тржишту.

Производи који су анализирани купљени су у 13 европских земаља.

Јелена Булајић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар