Почетна » Пробни попис становништва, домаћинстава и станова у Србији од 1. до 30. априла

Пробни попис становништва, домаћинстава и станова у Србији од 1. до 30. априла

од admin
0 коментар

 

Та акција је део припрема за попис становништва, домаћинстава и станова 2021. и неће обухватити целокупно становништво већ само око 20.000 домаћинстава и око 50.000 лица у изабраним деловима појединих насељених места у 51 локалној самоуправи.
 
Како је саопштио Републички завод за статистику, за разлику од свих досадашњих пописа у којима су подаци прикупљани попуњавањем папирних упитника, у пробном попису 2019. биће тестиране две нове методе прикупљања података: самопописивање путем интернета и попуњавање електронских упитника помоћу лаптопа.
 
Самопописивање путем интернета је метода прикупљања података у којој градјани самостално (путем веб апликације) попуњавају електронске упитнике за себе и чланове свог домаћинства.
 
Могућност да се самостално попишу имаће око 13.000 градјана који живе у изабраним деловима насељених места на територији Београда, Ниша и Новог Сада, и то од 1. априла у 8.00 сати до 7. априла у поноћ.
 
Теренско прикупљање података помоћу преносивих рачунара спроводи се тако што пописивачи обилазе територију за коју су задужени и уносе одговоре градјана у електронске упитнике на лаптопу. Подаци се на овај начин прикупљају од 1. до 30. априла 2019. у свим изабраним насељеним местима, осим у Београду, Нишу и Новом Саду, где се прикупљање података помоћу лаптопова организује од 8. до 30. априла 2019. године, након што буде завршена акција самопописивања.
 
Домаћинства на територији на којој се тестира самопописивање добиће писмо Републичког завода за статистику које садржи информације неопходне за самопописивање и лозинку за приступ веб апликацији. По истеку рока за самопописивање, од 8. до 30. априла, пописивач ће посетити та домаћинства.
 
Уколико се домаћинство самостално пописало, пописивач ће преузети верификациони код који се добија након успешно обављеног самопописивања. Домаћинство које није учествовало у самопописивању, било да није желело или није имало техничких услова за то, биће пописано од стране пописивача.

Можда ти се свиди

Оставите коментар