Почетна » Савет за штампу: Ало и Информер прекршили Кодекс

Савет за штампу: Ало и Информер прекршили Кодекс

од admin
0 коментар

 

Новинар агенције ФоНет Давор Лукач поднео је жалбу, јер је Ало објавио вест да је “напао” чланицу Кризног штаба за борбу против коронавируса, која, како тврди, “апсолутно не одговара истини”, јер је само поставио питање, што потврђује и снимак Радио-телевизије Србије директног преноса те конференције за новинаре.

Портал је цитрао речи које Лукач није изговорио: “Као на Голом отоку, има казни, нема казни” и затим констатује: “Овакво поређење је не само сумануто, већ испод сваког нивоа, крајње нељудски”.

Портал Ало.рс прекршио је Кодекс новинара Србије о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије. Порталу је наложено да одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке, а одлука Комисије је објављена на сајту Савета за штампу.

Редакција портала Ало није одговорила на жалбу, а чланови Комисије за жалбе закључили су да Лукач није рекао оно што је Ало.рс пренео као цитат.

На снимку са конференције за медије чује се да Лукач пита Дарију Кисић Тепавчевић: “Рекли сте да ће бити казни, зашто сте ревидирали?” и додаје да је то израз који је коришћен на Голом отоку.

Онлајн издање листа Информер је текстом “Новинар који виче на жене напао Дарију Кисић Тепавчевић! Упоредио докторе са усташама на Голом отоку! СРАМОТА!” 16. октобра прекршио Кодекс новинара Србије, оценила је једногласно Комисија.

Лукач је у жалби навео да је портал Информера објавио да је он докторе “упоредио са усташама на Голом отоку”.

“Не улазећи у неписменост и недостатак историјског знања неименованих аутора вести о томе да Голи оток није био усташки логор, желим да кажем да такве ствари нисам упоређивао, нити поменуо реч ‘усташе’ у свом питању”, навео је Лукач.

Редакција Информера није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да Лукач није рекао оно што је Инфомер пренео и да, као што и тврди, није ни поменуо усташе.

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар