Почетна » Токсично копање Рио Тинта може да отрује и Београд

Токсично копање Рио Тинта може да отрује и Београд

од admin
0 коментар

 „Јаловишта ће се спирати кишама, водотоковима ће стићи и до Београда. Сумпорна киселина и арсен могу да угрозе водоснабдевање престонице, а све то зарад ниске рудне ренте“, тврди Драгана Ђорђевић из Института за хемију, технологију и металургију.

Она упозорава да све руде које се ваде у себи имају корисне, али и јако штетне елементе као што су арсен, жива иили олово.

„У руди јадарит, заједно са литијумом, има арсена у повишеним концентрацијама. Јадарит ће када буде извађен на површину бити третиран хемикалијама, а након тога доћи ће до разлагања структуре јадарита из којег треба да се извуче литијум, али доћи ће до ослобађања свих токсина који се налазе у руди. Токсини ће завршавати на јаловишту. Падаће кише и то ће све да се спира са јаловишта у водотокове и на плодну земљу“, напомиње Ђорђевић.

„То иде у Дрину, из Дрине у Саву, из Саве до Београда. Није то далеко. А ми у Београду већ имамо напрегнуто водоснабдевање“, описује нам ланац згађења.

Сличан сценарио види и геолог Бранислав Божовић.

„Нападају се пољопривредна имања, људи који тамо живе, плус се угрожава читав тај крај. Лозница која се тек спасила загађења од целулозе. У овом случају, сва изливања силазе од Јадра у Дрину из Дрине у Саву из Саве у водоизвориште Мачва, то је извориште за цео тај део Србије, укључујући и Шабац и Београд и Ваљево. Загађење на крају стиже у Београд и загађује и наша изворишта“, објашњава на наш саговорник.

Бојана Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

17 − five =