Почетна » Обележава се Велики петак, најтужнији празник за хришћане

Обележава се Велики петак, најтужнији празник за хришћане

од admin
0 коментар

Православни хришћани данас обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христос умро, распет на крсту на Голготи.

Тог дана Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде распет на крсту.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било кавог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на цквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса (недеље) када је, по веровању, Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Српска православна црква сутра ће обележити Велику суботу.

Патријарх: Васкрс је почетак и темељ нашšег Васкрсења

Традиционалним поздравом „Христос васкрсе, ваистину васкрсе“, патријарх Иринеј са епископима честитао је предстојеће ускршње празнике уз поруку да „никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашега васкрсења“.

Поздрављајући мајке, оне који страдају и пате, прогнане, све презрене и понижене, и сужње у тамници, трудбенике и раднике, путнике по сухом, мору и ваздуху, учене и неуке и све оне који трагају за вечним смислом и тајном живота, болесне и напаћене и све људе, патријарх је пожелео да Христос донесе веру, наду, љубав и вечни живот, а однесе тугу и смрт.

„Овим поздравом, обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији који данас са нама славе победу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслога над силама таме“, наводи се у ускршњој посланици патријарха Иринеја, која први пут неће бити читана пред новинарима, већ ће видео запис сутра око поднева бити објављен на сајту СПЦ.

Пламен благодатног огња који на Велику суботу из Јерусалима стиже у Београд засветлиће на највећи хришћански празник – Васкрс у православним храмовима у Србији, Републици Српској, Федерацији БиХ, Црној Гори и Хрватској, а на Васкршњи понедељак биће пренесен у највеће православне светиње на Космету.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар