Почетна » Обележена годишњица стрељања недужних цивила у Шумарицама

Обележена годишњица стрељања недужних цивила у Шумарицама

од Други Пишу
0 коментар

Традиционална антиратна манифестација „Велики школски час“ одржана је покрај споменика Пето три и хумке стрељаним ђацима у крагујевачком Спомен парку „Крагујевачки октобар“.

Пред почетак „Великог школског часа“ свештеници Шумадијске епархије СПЦ служили су помен (молебан) убијеним ђацима Крагујевачке гимназије.

Венце су положили Прва крагујевачка гимназија, премијерка Србије Ана Брнабић, Народна скупштина Србије, Град Крагујевац, Уставни суд Србије, представници амбасада Немачке, Аустрије, Белорусије, Казахстана, Палестине, Руске Федерације, Словачке, Сједињених Америчких Држава, Француске, Европске уније, Израела, Шведске, Црне Горе, Велике Британије, као и градови пријатељи Крагујевца.

На манифестацији „Велики школски час“ изведена је поема „Земља“ , драмског писца из Новог Пазара Енеса Халиловића.

Од 19. до 21. октобра 1941. године у крагујевачким насељима Грошница, Илићево, Маршић, Багремар, Корман, Ботуње, Белошевац и Шумарице нацисти су стрељали 2.800 крагујевачких Срба, Рома и Јевреја. То је била одмазда јер су почетком октобра 1941.припадници народног отпора убили 10 и ранили 26 војника Вермахта, у близини Горњег Милановца.

План окупатора је био да у одмазди буде убијено 2.300 Шумадинаца, по формули да за једног убијеног нацистичког војника треба убити 100 цивила, а за рањеног 50. Нацисти су током три дана „крвавог октобра“ стрељали 2.796 недужних цивила. Међу ликвидиранима било је и 300 ученика Крагујевачке гимназије који су изведени из учионица на стрељање, а са крагујевачких улица је одведено у смрт 15 деце, од осам до 15 година, малих Рома који су били чистачи ципела.

Милан Никић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар