Почетна » Обележено 20 година од убиства Ћурувије уз поруку да се морају открити налогодавци

Обележено 20 година од убиства Ћурувије уз поруку да се морају открити налогодавци

од admin
0 коментар

 

„Ни колеге новинари, ни породица Славка Ћурувије нису задовољни пресудом, јер је доказано да иза убиства стоји држава и ми имамо обавезу да инсистирамо до краја, док се не разоткрију све чињенице које стоје иза тог случаја“, рекао је Бодрожић приликом полагања венаца на спомен обележје на месту где је пре 20 година убијен Ћурувија.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић рекао је да је да је пресудом прекинут ланац некажњивости, али да треба још да се ради да би се она искоренила.

„Постоји још случајева који нису истражени кад је реч о убиствима новинара. Све снаге морамо да усмеримо на те случајеве и да створимо праксу која би била превентива“, рекао је Матић.

Историчарка и партнерка Славка Ћурувије Бранка Прпа, која је у тренутку убиства била са њим, казала је новинарима да је пресудом прекинут ланац некажњивости извршилаца убистава, али да није прекинут ланац некажњивости налогодаваца.

„Није прихватљиво да за сва политичка убиства имамо извршиоце, а не и налогодавце. Ова пресуда се придружује ланцу таквих политичких пресуда“, рекла је Прпа.

Она је навела да је напрадоксалније то што су сва политичка убиства везана за службу државне безбедности и да то кореспондира са периодом владавине Слободана Милошевића , те да нема дилеме која власт стоји иза тога.

Чланови породице, пријатељи и колеге Славка Ћурувије положили су венац на спомен обележје на месту где је пре 20 година убијен власник и главни уредник листа Дневни телеграф и магазина Европљанин.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар