Почетна » „Обезглављен“ Душко Радовић: Његов споменик у Нишу у скандалозном стању

„Обезглављен“ Душко Радовић: Његов споменик у Нишу у скандалозном стању

од Други Пишу
0 коментар

На данашњи дан пре 100 година у Нишу је рођен познати српски писац, афористичар, новинар, радио и телевизијски уредник Душан Радовић и његов рођендан Нишлије ће обележити са пар пригодних манифестација. Међутим, његов споменик на Тргу краља Александра ће и на стогодишњицу бити „обезглављен“. Са постоља је још овог лета отпала биста, међутим, до данашњег дана није враћена. С обзиром на то да је нема већ месецима, грађани који пролазе тим делом града убеђени су да је глава великог писца украдена и претопљена, попут бројних других споменика у граду.

У Полицијској управи у Нишу казали су за Нову.рс да биста није украдена и да се налази на сигурном месту.

„Ми смо 24. јула имали пријаву да биста недостаје, а на терену је установљено да је само пала иза постоља. Није је нико оборио, није оштећена, пала је услед „замора материјала“, односно деградације материјала од којег је направљена. Бисту је преузео Завод за заштиту споменика Ниш“, рекли су у полицији.

Вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика Ниш Душан Андрејевић је рекао да су након изласка на терен, по позиву полиције, бисту Душана Радовића пронашли у комшилуку.

„Један од комшија је склонио код себе у подруму да би је сачувао. Није знао коме да пријави да је пала са постоља, па је мало потрајало време од када је пала до када је пронађена. Биста је код нас и град је преузео обавезу да је врати на место. Ми смо послали Канцеларији за локални економски развој допис шта све мора да се уради и ко може да уради. Не знамо докле су стали са тим. Биста је је код нас, само да нам јаве да је пребацимо и да је вајар врати на место. Очекујем да нас ових дана позову и да то урадимо“, изјавио је Андрејевић.

Према његовим речима, биста, срећом, приликом пада није оштећена, већ су само таком времена напукли метални делови којим је била причвршћена за постоље. Свакако ће, додао је, морати да буде очишћена, јер је тај споменик изграђен још 80-тих година прошлог века.

На питање због чега стручњаци Завода за заштиту споменика не врате бисту на постоље, Андрејевић је рекао да су споменици који се налазе на територији Ниша власништво града.

„Завод за заштиту споменика нема надлежности над тим бистама, нити су заштићене као непокретно културно добро. Оне се налазе у власништву локалне самоуправе“, истакао је Андрејевић.

У Канцеларији за локални економски развој нису одговорили на питање због чега биста Душка Радовића није враћена на постоље у протекла четири месеца, нити када ће то бити учињено.

Великан српског новинарства у свом родном граду има споменик и у дворишту школе која носи његово име, а та биста је у одличном стању и види се да школа брине о њој.

Душан Радовић је преминуо у Београду 16. августа 1984. године, од упале продужене кичмене мождине, болести коју изазива прекомерни стрес.

Рођени Нишлија најширој публици је познат по афоризмима којима је будио Београђане на таласима Радија „Студио Б“, који су касније објављени у три књиге „Београде добро јутро“

Био је главни уредник „Пионирских новина”, уредник Програма за децу Радио Београда, уредник Програма за децу Телевизије Београд, уредник листа „Полетарац”, новинар „Борбе” и (од 1975. године) уредник Студија Б. Сценарије и текстове популарних песама писао је за дечију телевизијску серију „На слово на слово“. Писао је песме и приче за децу, а нека од његових најбољих остварења су радио-игра „Капетан Џон Пиплфокс“, песме „Поштована децо“ и „Смешне речи“, приче „Причам ти причу“ и „Тужибаба и још 9 једначинки.

Миљана Исаиловић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар