Почетна » Обишли смо пијаце по Србији: Пред нама је озбиљан проблем са зимницом

Обишли смо пијаце по Србији: Пред нама је озбиљан проблем са зимницом

од Други Пишу
0 коментар

На нишкој Кванташкој пијаци ових дана је добра понуда сезонског поврћа, али купаца има веома мало, продавци кажу, што због кризе, што због тога што су људи у Нишу навикли да зимницу припремају касније, у другој половини септембра и током октобра. Ове године мање је пара, па ће бити и мање зимнице. Ајвар и приче са пијаце нам заправо показују колико смо осиромашили.

Цене на популарном „Кванташу“ су нешто више од прошлогодишњих, због чега су незадовољни и продавци и купци. Продавци, јер сматрају да би њихови производи требало да буду далеко скупљи јер су њихова улагања у производњу вишеструко повећана, а купци, јер им плате и пензије нису веће од прошлогодиишњих, а поскупљења су готово свакодневна.

Килограм најквалитетније паприке за припрему ајвара продаје се за 100 до 120 динара, док је паприка за туршију од 60 до 80 динара. Цена парадајза веома се разликује у зависности од квалитета, тако да се може наћи већ за 40 динара, али најквалитетнији кошта 100 динара. Килограм љутих папричица кошта 150 динара, веза першуна 50 динара, а килограм карфиола 70 динара. Понуда корнишона је још слаба, тек по која кутија може да се купи. Ппродавци кажу да наредних дана треба да крене озбиљнија берба, а корнишони који су овог викенда продавани на пијаци коштали су од 60 до 100 динара. Цена купуса на велико је 30 динара, а на мало 60 динара.

Продавци на Кванташкој пијаци очекују да ће наредних недеља поскупети пре свега парадајз и паприка јер ће се број купаца повећати, а понуда сигурно неће.

Пољопривредник из Липовца Живојин Јовановић казао је за Нову.рс да очекује да ће паприку за пирпему ајвара, такозвану „македонку“ ускоро моћи да продаје за 150 динара.

„Толико би заправо требало и сада да кошта, али нема људи. Нису још почели да купују паприку за зимницу, а требало би, јер је сад има доста. Ове године је раније стигла него обично. Неће је бити тако пуно на јесен и цена ће морати да оде навише“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, последњих година, генерално гледано, све је мање и продаваца и купаца.

„Некада је на Кванташкој пијаци било паприке за читав шлепер, а сада за комби. Смањили су и купци набавке, научили су да живе са мање зимнице. Што се квалитета тиче он је врхунски, а то пре свега зависи од домаћина, колико се он потруди око паприке“, истакао је Јовановић.

Пољопривредник из Вољчинца Драган Митић је рекао да је интересовање купаца веома слабо, иако прозводи на Кванташкој пијаци нису скупи.

„Јефтиније никад није било у последњих 10 година, с обзиром на то колико је поскупела пароизводња, ђубриво, гориво хемија. Можемо да кажемо да је цена пољопривредних производна мизерна, јер је све поскупело 100 одсто, а само пољопривредни производи нису, исти су као и прошле године“, нагласио је Митић.

Он је казао да ће наредне године сигурно преполовити производњу, како би смањио трошкове семена, ђубрива, заштитних средстава и грејања пластеника. Тренутно је највећи произвођач у нишком крају са 35 пластеника у којима годишње узгаја 200.000 салата, 10.000 струкова парадајза, 4.000 љуте паприке и 4.000 краставца.

Продавци на Кванташкој пијаци у Нишу, осим на малу тражњу жале се и на високе трошкове закупа простора на пијаци, као и на лошу хигијену.

„Плаћамо месечно закуп места на Кванташкој пијаци 9.100 динара, а сваки улазак на пијацу додатно нам се наплаћује у зависности од тежине робе коју довозимо. Некада је то 1.500 динара, некада 2.000 динара. Услови рада на пијаци су међутим, веома лоши, нема ниједног контејнера ни чистача, ђубре је на све стране, а измедју пијаце и пруге је све урасло у коров и коприве. Плашимо се змија“, рекла је Љиљана Митровић из Држановца.

Купци на Кванташкој пијаци које смо данас затекли кажу да су цене нешто више али, да ни један пољопривредни производ није тако драстично поскупео као што су то намирнице које се купују у продавницама и кућна хемија.

Нишлијка Бранка Митровић рекла је да ће ове године припремити мање зимнице, јер мора да чува новац за грејање и за друге животне намирнице.

„Купићу само оно најосновније, паприку за једну туру авјара, паприку за туршију и купус. Остало ћемо ове године прескочити јер нисмо сигурни како ћемо излазити на крај са рачуним. Даљинско грејање треба да поскупи, струја је већ поскупела, вода, канализација, а о намирницама у драгстору и да не причамо“, рекла је Митровић.

Пензионерка Милунка Јовић такође је казала да ће ове године спремати мање зимнице, јер јој од пензије, након плаћања рачуна и набавке лекова, врло мало пара остане за храну.

„Пијаца замире“

Цене поврћа за зимницу су драстично скочиле у Чачку. Како кажу саговорници нашег портала највише се траже парадајз, паприка, плави патлиџан.

Цена парадајза се на чачанској пијаци креће у распону од 80 до 120 динара зависно од квалитета. Паприка бабура је око 140 динара, а црвена шиља 120 РСД. Веза першуна стаје 130 динара, а корнишони 120. Паприка сомборка кошта између 140 и 180 динара у зависности од класе.

Продавци кажу да дају попусте на веће количине, али напомињу да су се цене ове робе изједначиле са хипермаркетима.

„То нам је проблем, чини се да пијаца замире. Углавном, када остане робе спустимо цене или продајемо кући на Миљана Исаиловић и Љубица Сокић    Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар