Почетна » Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију: Жене раде дуже два месеца

Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију: Жене раде дуже два месеца

од Други Пишу
0 коментар

Граница за одлазак у старосну пензију код жена од 1. јануара 2023. године помера се за два месеца, тако да је услов у 2023. години 63 године и шест месеци живота и најмање 15 година радног стажа.

Код мушкараца и даље важе исти услови, 65 година живота и најмање 15 година стажа, објављено је на сајту ПИО фонда, саопштио је ПИО.

Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године, када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа.

Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2023. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа и 60 година живота, а женама 40 година стажа и 59 година и шест месеци живота.

У том случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

ФоНет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар