Почетна » Од понедељка нема школа на комплетној онлајн настави

Од понедељка нема школа на комплетној онлајн настави

од admin
0 коментар

 

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа је донео одлуку да се комбинована настава од понедељка примењује у средњим школама на територији следећих локалних самоуправа: Бајина Башта, Београд, Ваљево, Велика Плана, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Ивањица, Крагујевац, Лајковац, Лебане, Лесковац, Ниш, Нови Пазар, Пирот, Прокупље, Сјеница, Темерин, Уб, Ужице, Чачак и Шабац.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији ученици ће часове похађати у школама.

То се односи и на ђаке на северу Косова и Метохије који ће први пут од почетка школске године имати регуларну наставу, потврђено је Данасу у Министарству.

Министар просвете Бранко Ружић је рекао да је таква одлука Тима за школе базирана на подацима који потврђују да школе нису место трансмисије, као и да се деца највише заражавају ван њих.

Иако у саопштењу достављеном медијима Ружић истиче да је поносан на дисциплину која влада у школама, јучерашњи допис које је Министарство упутило образовним установама сугерише да ситуација није тако идилична.

Јер, како се наводи у документу у који је Данас имао увид, подаци из надзора указују да постоје случајеви да ученици долазе у школу са симптомима респираторне инфекције (кашаљ), па чак и кад имају потврђене случајеве инфекције у породици.

Притом чак и не примењују мере личне заштите и тиме представљају висок ризик за заражавање особа са којима долазе у контакт у школи и ван ње.

„Препоручује се управама школа и наставницима да апелују на родитеље да децу са симптомима не упућују у школу док не прође период изолације, односно карантина, ако су у питању контакти потврђених случајева у породици“, стоји у допису Министарства.

Осим одлуке о томе како ће школе радити идуће недеље, Министаство је јуче саопштило збирни податак о броју заражених ученика, али не и код колико наставника је потврђена инфекција вирусом корона.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете доставио Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, од 20. до 29. септембра било је 3.834 оболеле деце школског узраста од шест до 18 година, што је 0,49 одсто од укупног броја ученика.

Међутим, три дана раније Ружић је изнео податак да је заражено 1,4 одсто ученика и 1,8 одсто запослених у школама.

Министарство је саопштило и да је 297 (0,75 одсто) одељења у основним и средњим школама на територији Србије, која броје до 16 ученика, пребачено са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 дана.

Због трансмисије вируса, 1.417 (3,57 одсто) одељења са 17 и више ученика је са непосредне наставе прешло на комбиновану, док су 242 (0,61 одсто) групе са комбинованог пребачене на онлајн рад.

В. А.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

8 + 8 =