Почетна Друштво Одбачена дисциплинска пријава против тужиоца Предрага Миловановића: Пропао покушај вишег тужиоца да гони колегу „јер му се није јавио на ходнику“

Одбачена дисциплинска пријава против тужиоца Предрага Миловановића: Пропао покушај вишег тужиоца да гони колегу „јер му се није јавио на ходнику“

од Други Пишу
0 коментар

Дисциплински тужилац Државног већа тужилаца (ДВТ) одбацио је пријаву коју је против члана тог већа и заменика тужиоца из Другог основног тужилаштва Предрага Миловановића поднео виши тужилац у Београду Ненад Стефановић – због вербалног сукоба који су имали на степеништу Палате правде, у новембру прошле године.

Овај непримерени инцидент између двојице некадашњих струковних сарадника избио је, подсетимо, након што је Миловановић ћутке прошао на ходнику поред Стефановића, који је потом почео да га вербално провоцира. По испробаном рецепту, уследиле су претње у (не)стилу „је л’ ти бре, знаш ко сам ја“, а потом и позивање судске страже и наредба да истерају Миловановића из зграде.

Убрзо је уследила и дисциплинска пријава, коју је неизоставно пратио вишедневни линч и блаћење Миловановића у режимским медијима.

Стефановићев финални покушај да Миловановића оптужи за грубо кршење етичког кодекса и доведе у питање његов опстанак у јавнотужилачкој организацији, напослетку је пропао јер је дисциплински тужилац пријаву оценио као неосновану.

У одлуци у коју је „Нова“ имала увид, а коју је потписао заменик дисциплинског тужиоца Мирослав Кркелић, јасно се наводи да све што је Стефановић навео у пријави не представља грубо кршење било које одредбе Етичког кодекса. У одлуци се не оспорава да су током вербалне расправе пале и неке тешке речи, али да су оне ипак резултат конкретног сукоба, а не кршења одредбе о „дужном поштовању“.

Такође, Кркелић је у одлуци реконструисао читав догађај, како из изјава Стефановића и Миловановића, тако и исказа сведока. Наиме, критичног дана, Миловановић је имао суђење у поступку који је вођен против бившег председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића, због паљења куће новинара Милана Јовановића. С обзиром на то да је Миловановић изабран за члана ДВТ, ово је једини предмет који је задржао у раду, мимо воље републичке тужитељке Загорке Доловац.

Након претреса, упутио се у просторије свог матичног Другог ОЈТ како би се јавио колегама, а на степеништу је срео Стефановића поред ког је ћутке прошао. Стефановић му је оспорио што му није рекао „добар дан“, на шта му је Миловановић одговорио да после свега што је приредио, како њему лично, тако и бројним другим колегама, нема намеру да му се јавља. Стефановић се потом позвао на своју шефовску функцију, а након што ни то није „покорило“ Миловановића, позвао је судску стражу и тражио да га избаце из Палате правде.

Стражар је покушао да умири ситуацију и испрати Миловановића до тужилаштва у које је кренуо. У одласку Миловановић је опсовао Стефановића, а потом о читавом догађају саставио службену белешку.

Сукоб међу њима двојицом датира годинама уназад, након што је Миловановић напустио Удружење судија и тужилаца (УСТ) на чијем је челу Стефановић, онда када се исто ставило у службу дневне политике и владајуће касте, због чега је од европских удружења добило ознаку „ГОНГО“. Нетрпељивост је кулминирала када је Миловановић по стручним препорукама и угледу који има међу колегама постао истакнути члан независног Удружења јавних тужилаца Србије (УТС), а Стефановић главни тужилац најбитнијег тужилаштва у држави – по партијској препоруци.

Ситуацију је додатно заоштравао однос који је Стефановић свакодневно успостављао са својим „непослушним“ заменицима у ВЈТ, а због свакодневне шикане и прогона којима су били изложени, неколико њих је трајно напустило правосуђе.

FOTO: Vesna lalić/Nova.rs, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg, Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije, Goran Srdanov

Иван Милићевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар