Почетна » Одбијате да вакцинишете ваше дете? Ево колико ће вас то ударити по новчанику

Одбијате да вакцинишете ваше дете? Ево колико ће вас то ударити по новчанику

од Други Пишу
0 коментар

Директорка Института за јавно здравље „Батут“ Верица Јовановић изјавила је да се недовољан број деце вакцинише ММР вакцином и додала да је у 2021. свега 74,8 одсто деце до две године вакцинисано том вакцином, а другом дозом 85,8 одсто.

Јовановић је за „Политику“ рекла да је од краја 2017. до јуна 2019. године у Србији регистровано 5.798 случајева малих богиња, и чак 15 смртних исхода – од чега четворо деце млађе од пет година.

„Читав здравствени систем ради на елиминацији морбила у Србији и на томе да се процесом вакцинације обухвати 95 одсто деце. Тако може да се осигура безбедна средина, без могућности да дође до појаве малих богиња“, казала је директорка „Батута“.

Она је подсетила да је вакцинација ММР вакцином обавезна и да родитељ по закону не може да одбије вакцинацију, осим у случају постојања медицинске привремене или трајне контраиндикације.

За родитеље који одбијају вакцинацију, додала је Јовановић, предвиђена је новчана казна од 50.000 до 150.000 динара, наводећи да је највећа казна болест детета – што се може спречити вакцином.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар