Почетна » Одлази најтоплија зима стиже нам врело лето

Одлази најтоплија зима стиже нам врело лето

од admin
0 коментар

Климатолози најављују сушни и топли летњи период. У марту покоја пахуља. У јулу и августу – без већих падавина

ЗА нама је дефинитивно једна од најтоплијих зима у последњих неколико деценија. Климатолози кажу да овогодишње „најоштрије“ годишње доба спада у категорију екстремно и веома топле зиме! Чак и још један лагани снежни талас који долази у марту, чисто да „овери“ зиму, метеоролози кажу, неће угрозити статус зиме с темепературама много изнад просека. Зуби су зими годинама уназад све тупљи, а, приде, метеоролози „слуте“ да нам стиже сушно и топло лето!

Према речима Јасминке Смаилагић, начелнице у Климатском сектору Републичког хидрометеоролошког завода, на основу досадашњих мерења температуре и падавина, изузимајући последњa четири дана у фебруару, климатолошке анализе показују да је ова зима била изузетно топла.

– Одступање средње сезонске температуре ваздуха од нормале било је у интервалу од два до 3,5 степени Целзијусових – каже Смаилагићева. – Количине падавина су биле у категорији просечних вредности. Карактеристика ове зиме је да су се у више наврата смењивали веома топли с хладним периодима. У тим епизодама превазилажени су и поједини досадашњи екстреми. Средином фебруара на 12 станица у Србији премашени су апсолутни максимуми температуре на месечном и сезонском нивоу.

Како Смаилагићева каже, на 14. заседању Форума за климатске изгледе за југоисточну Европу, представници РХМЗ у сарадњи са колегама из овог региона управо су и предвидели да ће ова зима бити блага.

– Са великом вероватноћом климатски изгледи су указивали на то да ће ова зима бити топлија од претходне зиме, са просечном количином падавина – каже Смаилагићева. – У климатологији, зима почиње 1. децембра и завршава се последњег дана у фебруару.

Просечна зимска температура ваздуха за територију Србије је 0,5 степени Целзијусових, а у Београду – 2,4 степена.

Како наша саговорница каже, почетком следеће седмице се очекује отопљење с температурама знатно изнад просечних вредности за ово доба године, да би крајем седмице уследило захлађење са снегом. Средња минимална и максимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, док ће количина падавина током марта бити у границама просека.

– До 21. марта, све ће се свести у оквире очекиваних вредности – каже Смаилагићева. – Пролеће ће највероватније бити у уобичајеним границама. Од 1. марта до 31. маја очекују нас просечне температуре са средњом вредношћу од 11 степени за територију Србије. У Београду ће бити за два степена топлије, а падавине у просечним количинама.

На основу последње сезонске прогнозе нашег регионалног климатског модела, Смаилагићева каже да нас очекује топло и суво лето.

– Просечна температура у нашој земљи биће око 21 степен Целзијусов – каже Смаилагићева. – У Београду се очекује око 23 степена и више. Количина падавина би требало да буде испод просечних вредности.

ФЕБРУАР РЕКОРДЕР

ОВАЈ фебруар ће бити најтоплији до сада, заједно са фебруаром 1966. године – кажу у „Метеосу“. – Тада је средња месечна температура износила 9,1 степен за Београд, а просечна је три степена за последњих 30 година. Очекујемо да овај фебруар има сличну средњу месечну температуру, а да ли ће премашити фебруар 1966, знаћемо 1. марта.

Овај фебруар био је чак топлији од просечног марта. Како у овој метеоролошкој станици кажу, средња температура за март је око седам степени.

Бојана Царановић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × four =