Почетна » Одлука више није Шапићева: Биће формирана комисија за Алеју заслужних грађана у Београду

Одлука више није Шапићева: Биће формирана комисија за Алеју заслужних грађана у Београду

од Други Пишу
0 коментар

Привремени орган Града Београда изменио је Одлуку о управљању гробљима, сахрањивању и погребној делатности на територији Града Београда, и то чланове 36а и 36б који се односе на Алеју заслужних грађана, пише Данас. Каква је процедура и ко ће одлучивати?

О томе ко ће бити сахрањен на београдском Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, као и на посебним парцелама на Новом Бежанијском гробљу, у Алеји заслужних грађана Града Београда убудуће ће одлучивати Комисија за оцену оправданости предлога за сахрањивање у Алеји заслужних грађана, коју решењем образује градоначелник Града Београда, стоји у изменама одлуке, у које је Данас имао увид.

Тим решењем, пише Данас, биће одређен и састав комисије, који треба да чине представници надлежних министарстава, САНУ, Олимпијског комитета Србије, надлежне организационе јединице Градске управе Града Београда и др. У образложењу предлога Секретаријата за комуналне и стамбене послове, како се наводи у тексту, овакве измене су биле неопходне.

„Важећим одредбама одлуке, о предлогу да се преминуло лице сахрани у Алеји заслужних грађана одлучује градоначелник града Београда, међутим, питање одлуке да ли се преминуло лице може сматрати заслужним за сахрањивање у Алеји заслужних грађана, због своје специфичности и поштовања пијетете према преминулом лицу, често захтева ширу анализу и укључивање субјеката који су релевантни у области у којој је преминуло лице деловало. Стога, оцењено је да је потребно образовати посебну комисију која ће као стучно тело, образовано од представника релевантних институција, ценити сваки појединачан предлог о сахрањивању у Алеји заслужних грађана, те су из наведених разлога припремљене измене и допуне“, стоји у образложењу, преноси Данас.

Заслужно лице сматра се лице које је у току живота било истакнуто и дало одговарајући допринос у објасти у којој је деловало, пише Данас, али да би се сахранили његови остаци у Алеји заслужних грађана, процедура подразумева да предлог са образложењем да институција чији је преминуло лице било члан, уз претходну сагласност његовог супружника или чланова уже породице. О предлогу даље одлучује комисија, наводи се у тексту.

Предходна одлука није предвиђала комисију, наводи се у тексту, али је зато било прописано да градоначелник Града Београда може да одлучи да и друго лице може да буде сахрањено у Алеји заслужних грађана, које је у току живота било истакнуто у области у којој је деловало.

Данас подсећа да Александар Шапић, као председник Привременог органа града Београда, одлучио је да Томислав Петернек не испуњава критеријуме за место у Алеји заслужних грађана. Са друге стране, иако се писало да је Шапић одбио и предлог да се у Алеји заслужних грађана сахрани недавно преминула југословенска рок певачица Слађана Милошевић, Данас сазнаје да тај предлог није ни био на дневном реду.

Бурна дискусија на ову тему у јавности покренута је и након смрти певача народне музике Џеја Рамадановског, Шабана Шаулића и фудбалера Драгослава Шекуларца, пише Данас, који су након тога ипак добили место за вечни почниак међу заслужнима.

Добрица Веселиновић, члан Привременог органа града Београда испред Зелено-левог фронта оцењује да је највећи проблем што Београд, као и цела држава, не поседује културну политику, те се не зна које вредности баштини.

Измена Одлуке о управљању гробљима, сахрањивању и погребној делатности на територији града Београда Привремени орган града Београда усвојен је почетком априла, пише Данас, а ступиће на снагу осмог дана након што буде објављена у Службеном листу града Београда.

Miroslav Dragojević/ Danas

Данас/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар