Почетна » Одржан протест „Народ против тровача“ у Београду

Одржан протест „Народ против тровача“ у Београду

од Други Пишу
0 коментар

У центру Београда одржан је протест на коме учествовало неколико хиљада људи због високог нивоа загађења ваздуха претходних недеља. Протест је почео испред зграде на Председништва на Андрићевом венцу, наставио се шетњом главним градским улицама, а завршен је на Тргу републике.

Према речима репортера Н1, ово је пети протест овог типа и носи назив „Народ против тровача“, а захтев демонстраната је да држава много више обрати пажњу на аерозагађење.

На почетку протеста, испред зграде Председништва се окупио велики број грађана, као и у Улици Краља Милана.

Затим су демонстранти кренули у шетњу, а на Тргу републике су им се са камиона са озвучењем обратили еко активисти из бројних градова Србије.

Говорници су указали да је аерозагађење присутно у већини градова наше земље, као и да грађани нису довољно обавештени о његовој штетности.

Након тога, протест је завршен, уз најаву да ће се, уколико надлежни ништа не ураде – радикализовати.

За време шетње био је блокиран саобраћај од Славије према центру града.

Бојан Симишић из „Еко страже“ навео је за Н1 да је ова организација поднела надлежнима листу захтева од којих је испуњен само један, а то је да се на РТС-у грађани свакодневно обавештавају о загађењу.

„Међутим, није довољно да будемо само информисани, морамо да урадимо нешто по питању једног од највећих проблема у Србињи данас. Подсећам да европске агенције за заштиту животне средине кажу да чак 15.000 људи умре годишње због овог проблема. Ми имамо акциони план, али немамо никакве сигнале из Владе Србије да ће њега да примене. Имамо крајње негативне сигнале, где се приказујемо у негативном контексту, али су грађани данас дошли да кажу своје, баш из тог разлога“, рекао је Симишић.

На протест је позвала група грађана „Еко стража“ која је у позиву навела да је захтев протеста да ваздух у главном граду буде безопасан.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар