Почетна » Одржан протест подршке тужитељкама: „Ово је скуп народа гладног правде“

Одржан протест подршке тужитељкама: „Ово је скуп народа гладног правде“

од Други Пишу
0 коментар

Скуп подршке тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић у Београду је завршен. На протесту под називом „Не дамо наше Лауре“ прочитано је и писмо подршке тужитељкама које су упутили професори и професорке Правних факултета.

Испред зграде Републичког јавног тужилаштва у Београду завршена је поворка подршке градским тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић које су премештене после хапшења шесторо људи због малверзација у ЕПС-у које су истраживале.

Извештач Агенције Бета је јавио да су се учесници разишли после поворке којој је у 15 сати уз блокаду улице испред Владе Србије претходио скуп адвоката, других правника, политичара и грађана у знак подршке тужитељкама.

Адвокат Нинић: Доловац паразит, охрабрујемо сваку Бојану и Јасмину

Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац и виши јавни тужилац Ненад Стефановић морају да буду позвани на институционалну одговорностм поручио је на протесту адвокат Иван Нинић.

„Ми смо данас овде да охрабримо сваку нову Бојану и Јамсину да подигну глас када се на њих буде вршио притисак да не гоне криминалце блиске властима“, рекао је Нинић окупљенима на протесту.

Он је казао да је Доловац „у хибернацији“ од 2010. године и да правни систем Србије „не памти већег трута и паразита“ од ње.

Кокановић: Ово је скуп народа гладног правде

Адвокат Чедомир Кокановић затражио је смену вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића и његове заменице Бранкице Марић, али и републичке јавне тужитељке Загорка Доловац.

Кокановић је на протесту подршке смењеним тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић нагласио да су „корпумпирани тужиоци Доловац и Стефановић ухваћени на делу, са рукама у пекмезу“.

Он је затражио да се на посао врате храбре тужитељке Савовић и Пауновић.

Ово није опозициони скуп, већ целог народа који је гладан правде, рекао је Кокановић и додао да је ова власт дошла на власт са причом о корупцији, а због корупције ће да оде.

Рок за ове захтеве је пет дана, иначе ћемо радикализовати ситауцију, најавио је Кокановић.

Прелевић: Ово је борба за правну државу, треба још више грађана да се окупи

Адвокат Божо Прелевић изјавио је да је на протест требало да изађе још више људи јер се Србија „мора изборити за државу“.

„Та држава је за све људе само ако је правна држава“, рекао је Прелевић за Н1 на протесту.

Рекао је да је Загорка Доловац, чија смена се тражи на протесту, републичка јавна тужитељка у земљи у којој постоји „поплава криминала ког нико не процесуира“.

„Тешко да она може остати ван кривичног поступка за оволики нерад у корист криминалаца“, казао је Прелевић.

Лазовић (Не давимо Београд): Криминал и корупција све гори од кад је СНС на власти

Неправда и дубоки осећај понижености је нешто са чим грађани живе све ове године, казао је за Н1 Радомир Лазовић из покрета Не давимо Београд.

Како је казао, у последњих 10 година од како је СНС на власти чини се да је све горе са криминалом и корупцијом, и да премештеним тужитељкама треба пружити подршку.

„Ја сам сигуран да у правосуђу постоји здрав слој који мора бити подржан“, рекао је Лазовић.

Како је све почело

Подсетимо, Бојана Савовић је само дан након акције полиције и ВЈТ када је ухапшено шест особа осумњичених да су оштетили ЕПС за 7,5 милиона долара током извођења радова на термоелектрани Костолац Б, смењена са тог случаја иако је дуже од годину водила истрагу око ЕПС.

Савовић је у среду наложила полицији хапшење шест особа а у четвртак су је сменили с тог случаја – одузели су јој предмет и пребацили је из Одељења за борбу против корупције у друго. Такође, и заменица јавног тужиоца Јасмина Пауновић, која је заједно са колегиницом Бојаном Савовић радила на предмету малверзација у ЕПС – премештена је. Она је премештена у друго одељење након што се, како је рекла, у Вајбер групи успротивила информацији да о сваком будућем раду са полицијом тужитељи морају да се консултују са својим шефом одељења, после чега је сазван колегијум на ком јој је речено да то више тако „неће моћи“.

Иначе, Више јавно тужилаштво у Београду је саопштило да су „нетачне информације које су се појавиле у појединим медијима да је заменица Вишег јавног тужилаштва у Београду Бојана Савовић смењена“ и да јој је „одузет предмет у вези са злоупотребама у ЕПС-у“. „Тачно је да је Савовић редовном изменом годишњег распореда, а по сопственој раније израженој жељи, пребачена из Посебног одељења за сузбијање корупције у Одељење за општи криминал“, наведено је, између осталог, тада у саопштењу ВЈТ.

Тужилаштво је навело и да је „реализација кривичног предмета ‘ЕПС’ и хапшење осумњичених извршено по налогу Вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића и првог заменика за сузбијање корупције Бранкице Марић“, а „како би се поступање убрзало“. Навели су и да је „поменута заменица одуговлачила предистражни поступак“.

Савовићева је то демантовала. „Нетачни су наводи да сам изразила жељу да радим у другом одељењу и апсолутно су нетачни наводи тужилаштва да сам на било који начин одуговлачила предмет“, изјавила је за Н1 тужитељка и додала: „Нејасно је и ако сам по њиховим наводима одуговлачила рад на предмету, због чега су чекали да ухапсим лица, па да ме онда пребаце у друго одељење“.

Савовић је једна од најобученијих тужитељки за борбу против корупције, јер, како се зна, за пет година рада нема ниједну ослобађајућу пресуду. Тужитељки нису дозволили ни да саслушава окривљене у последњем случају, а уместо ње саслушања окривљених сада ради Бранкица Марић, најближа сарадница Ненада Стефановића.

Занимљиво је да Више јавно тужилаштво у среду није ни обавестило новинаре о тој акцији, већ само полиција, иако је у питању најзначајнији предмет у последњих неколико месеци у вези са корупцијом.

Документа у које је Н1 имао увид показују како су се према заменицима јавног тужиоца у Одељењу за сузбијање корупције односили руководиоци, и како су покушали усменим упутством да контролишу ток предмета у истрагама.

Стефановић је и раније изјављивао да је, како он сматра, у питању „медијска кампања“, како је рекао – и против ВЈТ и против њега, да би се „скренула пажња са одлучне борбе против корупције“.

Н1 Београд, ФоНет, Бета

Можда ти се свиди

Оставите коментар