Почетна » Одржани пети “Дани подавалских села”, ове године са дечијим базаром

Одржани пети “Дани подавалских села”, ове године са дечијим базаром

од admin
0 коментар
jhuh

 

Како каже једна од чланица “Авала инфо” Марија Јоксимовић, манифестација се током пет година увек одржавала на различитим локацијама на Авали, а ове године, захваљујући сарадњи са Авалским торњем, активности су биле организоване управо на торњу.

 “У програму који је трајао два дана наступило је чак седам културно-уметничких друштава, осам локалних писаца и песника. Било је и неколико радионица старих заната, као и трибина Село је наш завичај”, додаје Јоксимовићева.

jhuh

 

Она истиче да је овакав догађај намењен свим становницима, не само деци.

 “Звали смо становнике Авале и све наше пријатеље да дођу са децом, јер је ово један породични догађај, програм је намењен свима, не само деци, и свако може нешто да изабере”.

 Поред самих домаћинства, овде излажу и уметници подавалског села, а од ове године имају и дечији базар.

 “Трудимо се да научимо децу да сами зараде свој динар. Донели су своје стварчице, продавали су, па су ишли до других штандова да купују”.

sdddss

 

Мрежа јачања газдинства Авалских села

 На Авали су се током викенда налазили и продајни штандови са органским производима са подавалских села. Било је сирева, вина, сокова, али и слаткиша, декупажа, и других ствари које стварају мештани овог дела Авале.

 “Овде се налази све што је произведено органско. Наш посао јесте да направимо мрежу и да јачамо та мала газдинства који имају мале производе, да помогнемо да повећају све то, али и да задрже квалитет. Нису то велики производи, већ породична газдинства која праве за себе, где дођу бабе, деде, деца и учествују у свему томе. То су производи врхунског квалитета из Србије, иако немају печат, ми њима верујемо, јер прво праве за своју породицу, а онда за остале”, истиче Јоксимовићева.

lo

 

До свега овога не би дошло да није било ОРЦЕ јер их је спречила епидемија коронавируса, и како кажу, претпоставили су да ће тек следеће године скупити енергију и снагу да раде.

 “Како смо конкурисали и добили пројекат, ОРЦА нам је максимално изашла у сусрет. Дали су нам саветодавну и логистичку помоћ. Стално смо на вези са њима и самим тим су и друге организације нама помогле, иако немамо директан контакт са њима, а доказ тога је да сте ви данас овде са нама”, каже Јоксимовићева.

jku

 

Више о самом раду ове иницијативе, али и о домаћинствима која постоје у овом крају, као и о производима који настају органском прозиводњом, можете погледати на званичном сајту удружења “Авала инфо”.

drdr

Фото: МРЦН

 

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар