Почетна » Огласила се Анета Ивановић након навода да је злоупотребила позицију уреднице на РТС

Огласила се Анета Ивановић након навода да је злоупотребила позицију уреднице на РТС

од Други Пишу
0 коментар

Радио-телевизија Србије обуставила је наводно снимање серије „Пупин” након што су се у јавности појавиле информације о сумњама да је бивша уредница „Шаренице” Анета Ивановић, иначе власница фирме „Атена” која је извршни продуцент ове серије, препродавала прилоге запослених на јавном сервису – без њиховог знања и сагласности – Туристичкој организацији Србије.

Ове информације доспеле су у јавност након што их објавио портал Пиштаљка, наводећи да је доскорашња уредница једне од најгледанијих и најдуговечнијих емисија на јавном сервису „Шаренице” Анета Ивановић злоупотребила своју позицију и упоредо, наводно без знања РТС-а, склапала уговоре са Туристичком организацијом Србије за прављење прилога који промовишу туризам у Србији.

Овим уговорима, вредним скоро 9,5 милиона динара, продата су ауторска права над прилозима у власништву РТС-а које су радили за „Шареницу“ припремали запослени јавног сервиса.

Први пут од када су овакве тврдње доспеле у јавност, огласила се и главна актерка ове афере, Анета Ивановић.

Њено саопштење преносимо у целости.

„Путем медија, прецизније портала Пиштаљка, данас поподне сам “обавештена” да се обуставља рад на ТВ серији “Пупин”. Од РТС и даље нисам добила ни једну званичну информацију о томе. Овакав вид комуникације са кућом која је пре годину дана потписала Уговор о продуцирању серије о највећем српском научнику, сматрам у најмању руку непрофесионалним, а онда коначно и таблоидним. Злонамерно осмишљеном кампањом у којој се доводи у питање мој професионални и морални кредибилитет, РТС заобилази своје уговорне обавезе и избегава да плати више од 40 људи који већ месецима раде на припреми сценарија и почетка снимања серије Пупин (ангажовани од момента ступања на снагу Уговора са РТС). Иако већ недељу дана траје “афера Шареница”, поштујући одредбе тајности Уговора које моја продукција има са РТС, нисам сматрала за неопходно да се јавно браним, верујући у људе и кућу у којој сам провела збирно више од седам година и то на позицијама заменика уредника информативног програма, уредника и водитеља Дневника 2 и уредника јутарње емисије Шареница. Пошто доброг укуса више нема, баш као ни поштовања правних обавеза, јавност има право да зна да ни на који начин нисам била “препродавац прилога” у Шареници, те да сам још мање прекршила било који члан Уговора који сам пет година имала са РТС у вези уређивања, креирања и осмишљавања тог јутарњег формата. И то ћу на суду и доказати. Такође, јако је индикативно да се обуставља рад на пројекту Пупин, а да РТС претходно није, како су сами најавили, обавио “утврђивање” моје наводне злоупотребе позиције уредника Шаренице. Подсећања ради, након сличних таблоидних писања, пре само неколико месеци Тужилаштво је покренуло истрагу против генералног директора РТС Драгана Бујошевића и главне уреднице забавног програма Оливере Ковачевић, којима колико видимо није обустваљен ангажман на овим важним функцијама. Шта су били мотиви и коме то толико смета ТВ серија “Пупин” – гледаћемо вероватно у више епизода. Ја ћу у данима који предстоје сва своја права, као и ваше право да знате све, покушати да одбраним на суду“, саопштила је Анета Ивановић.

Управни одбор РТС није донео одлуку о обустави снимања серије „Пупин“

Председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек рекао је за Пиштаљку да Управни одбор није одлучио о обустави снимања серије „Пупин” и да први пут чује за то.

„Не знам ни да је обустављено ни да је започето”, каже Кланшчек.

На питање да ли би Управни одбор требало да има сазнања о оваквим одлукама и ко одлучује о томе ако не УО, који је прошле године дао сагласност за снимање серије „Пупин”, Кланшчек наводи да би „свакако УО требало да буде информисан”, али да у овом случају није и да ће на седници Управног одбора, која се одржава сутра, поставити питање шта се дешава са уговором који су одобрили и са снимањем ове серије.

Foto:printscreen/RTS; printscreen/pistaljka.rs

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар