Почетна » Огласио се Алек Кавчић после ослобађајуће пресуде: Сада је доказано да постоји корупција на тржишту уџбеника

Огласио се Алек Кавчић после ослобађајуће пресуде: Сада је доказано да постоји корупција на тржишту уџбеника

од Други Пишу
0 коментар

Трећи основни суд у Београду ослободио је професора Алека Кавчића оптужбе коју је против њега поднела издавачка кућа Клет због, како је навела, „повреде пословног угледа“. У изјави за Нова.рс, Кавчић наводи да колико год истина била непријатна, важно је да није остала сакривена.

Издавачака кућа „Клет“ тужила је Кавчића јер је јавно говорио да се уџбеници у основним школама у Србији бирају корупцијом.

„Издавачка кућа Клет ме тужила због моје изјаве да коруптивно делују на наставни кадар, и да је то разлог зашто имају доминантан положај на тржишту уџбеника за основну школу. Заједно са издавачким кућама Нови Логос и Фреска, са којима чине једно повезано правно лице. И изнели смо и необориве доказе да се то заиста и дешава“, каже Кавчић.

Додаје да је овом пресудом суд потврдио да на тржишту уџбеника за основну школу корупција и те како постоји, и да је, како каже, издавчака кућа „Клет“ то и радила.

„Осим таблет рачунара које су нудили учитељима који им у својим одељењима обезбеде најмање 20 муштерија, односно родитеља који ће то и платити, плаћају се и разне директоријаде, учитељијаде..Све је то корупција, и суд је сада то и потврдио. Ја лично не могу да разумем да једна компанија може толико да се осили и да за корупцију којом се бави, још и тужи. Колико год ова истина била непријатна, драго ми је што није остала сакривена“, закључује Кавчић.

Подсетимо, Алек Кавчић упозорио је да тржиште уџбеника у Србији вреди годишње и до 120 милиона евра, а на њему се отвара огроман простор за корупцију, јер они који плаћају уџбенике ни на који начин не могу да утичу на њихов избор.

О свему овоме огласила се и издавачка кућа „Клет“, чије саопштење преносимо у селости.

Саопштење издавачке куће „Клет“

„Трећи основни суд у Београду води поступак по нашој приватној кривичној тужби против Александра Кавчића због кривичног дела нарушавања нашег пословног угледа. Јуче је донета првостепена пресуда, која је само саопштена, а писани отправак ће бити достављен накнадно. Ово је првостепена пресуда на коју имамо право жалбе, тако да је поступак још увек у току.

Напомињемо да је предмет поступка искључиво то да ли је окривљени извршио дело Нарушавања пословног угледа на нашу штету. Сматрамо да јесте и надамо се да ће суд правноснажно окончати овај спор у складу са законом и заштити наша гарантована права. Коначну одлуку ће свакако донети другостепени суд.

Самим тим, апсолутно су нетачни наводи изнети од стране фондације Алек Кавчић, која је као таква пренета у медије, да је „доказано да је јавно оглашавање издавачке куће Клет коруптивно деловање“, као и да „има доминантан положај на тржишту“.

Ово напомињемо, пре свега, јер је реч о нетачним тврдњама, али и због тога што суд тако нешто није утврђивао, нити је то био предмет доказивања у овом кривичном поступку“, закључује се у саопштењу.

Андрија Лазаревић  фото: Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар