Почетна » Огласио се Републички фонд за здравствено осигурање: Због овога нема антибиотика за децу у апотекама

Огласио се Републички фонд за здравствено осигурање: Због овога нема антибиотика за децу у апотекама

од Други Пишу
0 коментар

Да у Србији влада несташица пеницилинских антибиотика „Панклава“, „Оспамокса“ и „Синацилина“ који се најчешће преписују деци због гнојне ангине и болног грла, потврдио је за Нова.рс Републички фонд за здравствено осигурање. Из фонда кажу да је до тренутног недостатка лекова који садрже амоксицилин дошло због отежавајућих околности у самом поступку производње „амоксицилин“ сирупа код произвођача лека амоксицилин сируп, „Синацилин“.

„Управо због тога повећана је потрошња других пеницилинских сирупа, лекова „Оспамокс“ и „Панклав“. Произвођач лека „Панклавће ће у наредних 10 дана испоручити новопроизведену количину овог сирупа која одговара месечним потребама“, кажу из РФЗО-а за наш портал.

Они додају да ће новопроизведене количине лека „Оспамокс“ бити доступне средином наредног месеца, док се за производњу „Синацилина“ преговара о алтернативној промени прозводног места“.

„Имајући све то у виду, и поред непланираних потешкоћа у производњи и значајно веће потражње за пеницилнским антибиотским сирупима, испланиране су и предузете неопходне мере, те неће бити дисконтинуитета у обезбеђивању лека“, тврде из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Подсетимо, јуче смо контактирали неколико београдских апотека у којима су нам рекли да немају поменуте пеницилинске сирупе због проблема са добављачима, али да их је могуће пронаћи на неким другим локацијама. Саветују грађане да прво питају фармацеута да провери у систему да ли има сирупа, како не би лутао градом.

Такође, наша саговорница Илинка Мирић из београдског насеља Крњача, испричала је за Нова.рс да је због сирупа „панклав“ који је њен четворогодишњи син добио због болног грла, морала да пређе скоро цео град да би га пронашла и то на Чукарици.

Сања Радовановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар