Почетна » Војска Србије ангажује део резервиста који су цивилно служили војни рок

Војска Србије ангажује део резервиста који су цивилно служили војни рок

од admin
0 коментар

 

„Напомињемо да су они цивилно служили војни рок у домовима здравља и да су спремни за обављање предвиђених немедицинских послова у здравственим установама“, стоји у допису који је Радио Слободна Европа (РСЕ) добио од Министарства одбране.

„Радна обавеза траје седам дана, а по потреби и дуже. Подразумева ангажовање на задацима у војно-здравственим установама за извођење немедицинских послова. Ангажовање подразумева рад на дневном нивоу у трајању од осам часова, а у случају да се на пословима које радна обавеза подразумева остане дуже од осам часова, за сутрадан је предвиђено коришћење слободног дана“, навело је Министарство.

Онима који раде биће оправдан изостанак са посла

„Најпре ангажујемо оне који немају радно ангажовање. Лица која су запослена и која имају доказ да су радно ангажована потребно је да се јаве надлежном територијалном органу који им је упутио позив, како би се друго лице распоредило у јединице радне обавезе. Лицима која су позвана и ангажована у јединицама радне обавезе биће оправдан изостанак са посла“, прецизирало је Министарство одбране.

Министарство је објаснило и да се грађани који су регулисали војну обавезу вршењем цивилне службе позивају на захтев војно-здравствених установа за формирање јединица радне обавезе.

„Позиви се упућују у складу са одредбама Закона о војној, радној и материјалној обавези за случај ванредног и ратног стања“, наводи се у писаној изјави Министарства одбране.

Поступак против лица која се не одазову на позив

Додаје се да војни обвезници који су служење војног рока регулисали вршењем цивилне службе не могу се распоредити у ратне јединице Војске Србије, те да они своју обавезу у резервном саставу “извршавају у јединицама цивилне заштите и радну обавезу у јединицама радне обавезе“.

У изјави Министарства се упозорава да ће се против лица која се не одазову на позив предузети “законом прописане мере“, односно да ће бити покренут прекршајни или кривични поступак – члан 126. Закона о војној радној и материјалној обавези и члан 394. и члан 417. Кривичног законика, прецизирало је Министарство одбране Републике Србије.

Радио Слободна Европа/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар