Почетна » Они су понос Србије, а остављени су на цедилу: Ако ови генијалци из Крагујевца не буду успели, то ће бити наша највећа срамота

Они су понос Србије, а остављени су на цедилу: Ако ови генијалци из Крагујевца не буду успели, то ће бити наша највећа срамота

од Други Пишу
0 коментар

Од џибре која остаје као отпад од прављења ракије, крагујевачки гимназијалци направили су брикете за огрев. Свој изум тестирали су на Факултету инжењерских наука и добили потврду да брикети током ложења не емитују угљендиоксид, а једна тона мења два до три метра огревног дрвета. Са овим пројектом пласирали су се на светско такмичење које ће у мају бити одржано у Мароку, али им је за тај пут потребно око два милиона динара. Кампања за помоћ гимназијалцима покренута је на платформи за добротворне акције Донације.рс.

Тим од 13 ученика и професора Прве крагујевачке гимназје, половином марта својом иновативном идејом у области енергетске ефикасности и спретности у програмирању робота, задивио је жири на регионалном такмичењу First Lego League Adria   које је одржано у Словенији.

Међу 28 екипа из целог региона, освојили су друго место и као једини тим из Србији пласирали се на светски ниво такмичења, које се од 18. до 21. маја одржава у Маракешу у Мароку.

Њихова радост због успеха у Словенији није дуго трајала, пошто су принуђени да за светско такмичење сами финансирају пут, смештај и котизацију.

Сада их од промоције на светској сцени и такмичења које обједињује иновативност, науку, технику, инжењерство и математику, дели нешто мање од два милиона динара, која морају да обезбеде до 7. априла.

Да би крагујевачки гимназијалци успели да отпутују и представе своје знање покренута је кампања преко платформе за добротворне акције Донације.рс, а до целокупног износа неопходно им је још око 350.000 динара.

Професорка информатике и менторка ових талентованих ученика, Катарина Вељковић, за наш портал каже да су код организатора успели да издејствују померање рока, који је првобитно био 1. април, те да имају додатних седам дана да обезбеде укупно 1,9 милиона динара за све трошкове.

“Искрено се надам да ћемо успети да одемо. Деца су годину дана посветила овом пројекту и бавили су се темом која је значајна на глобалном нивоу, поготово сада, у тренутку када је цео свет забринут због енергетске кризе. Они су пронашли начин да мало измене енергетску ситуацију и успели да нађу корисну свху за отпад који се баца. Џибра од ракије је употребљива био маса на нашем поднебљу, али верујем да би ово могло да се примени и на друго коштуњаво воће. На пример, у Африци имају урме, па је брикетирање могуће и од тих коштица“, истакла је професорка значај иновативног решења својих ученика.

Иначе, Лего секција у Првој крагујевачкој гимназији постоји девет година, а ово је четврта генерација која се пласирала на светско такмичење.

Шта јеFirst Lego League  такмичење?

Фирст Лего Леагуе је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (СТЕМ) кроз забавно и практично учење са употребом дидактичких материјала и ЛЕГО едукативних сетова.

Циљ програма је да окупи ученике основних и средњих школа заинтересоване за науку, који учествују у мисаоном и креативном процесу израде иновативног пројекта, програмирања робота и презентовања резултата.

Србија је већ пет година пуноправна чланиица фамилије од 98 држава (40.000 екипа и 320.000 учесника) у којима се овај програм успешно реализује.

Организатори истичу да овакав концепт повезивања више научних и наставних дисциплина, помаже младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву и да остваре своје професионалне потенцијале у области науке и технологије.

Крагујевачким гимназијалцима је за пут у Мароко потребно укупно 1,9 милиона динара, а да би обезбедили комплетан износ недостаје им још око 350.000 динара.

Овим талентованим ученицима и јединим представницима Србије на светском такмичењу, можете помоћи својим новчаним донацијама ОВДЕ.

Foto: Privatna arhiva

Александра Петровић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар