Почетна » Опозиција захтева увођење ванредног стања у Београду због пожара у Винчи

Опозиција захтева увођење ванредног стања у Београду због пожара у Винчи

од admin
0 коментар

 

Покрет Не давимо Београд саопштио је данас да захтева од надлежних институција да објасне шта је узрок великог пожара на депонији Винча, као и да одмах, без одлагања прогласе ванредну ситуацију и објаве упутства за понашање грађана у току есктремно великог загађења ваздуха.

Како истичу, по свему судећи овакав пожар неће бити могуће угасити данима, па се очекује континуирано излагање грађана загађењу.

Они су саопштили и да све мерне станице у Београду јуче и данас показују велике вредности загађења прашкастим материјама, ПМ честицама, али најопсније канцерогене материје, као што су фурани и диоксини, који настају као последица пожара, у Србији се ни не мере. Због овога је јако важно да грађани имају јасне и правовремене смернице како да се понашају.

„Најоштрије осуђујемо изјаве заменика градоначелника Горана Весића који је покушао да умањи озбољност овог инцидента. Уместо да се обрати грађанима са јасним разлозима како је до пожара дошло и упутствима за смањење ризика по становништво. Такође, постављамо питање да ли је у периоду примопредаје депоније у Винчи страном партнер који на њој треба да гради спалионицу, дошло до неконтролисаног спаљивања опасних материја?“ питали су из иницијативе Не давимо Београд

Јовановић (ЦЛС): Потребно хитно увођење ванредног стања у Београду

Председник Центра за локалну самоуправу Никола Јовановић изјавио је данас да градоначелник и заменик градоначелника, Зоран Радојичић и Горан Весић, треба да „хитно прогласе ванредну ситуацију у Београду, због великог пожара на градској депонији у Винчи“.

Јовановић је у писаној изјави навео да „ванредну ситуацију треба прогласити због хитног спровођења мера заштите здравља становништва, услед повећаног нивоа партикуларних честица и штетних материја у ваздуху“.

„Град је дужан да предузме додатне мере, као и да редовно обавештава грађане о квалитету ваздуха и здравственим хазардима“, казао је Јовановић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је раније данас да је пожар, који је синоћ у 20.30 сати пријављен на депонији Винча, под контролом, као и да ће догашавање трајати неколико дана, због чега ће грађани и у наредним данима из различитих делова града моћи да виде дим.

Он је рекао да горе рубни делови депоније, као и да су екипе ватрогасаца и тешке механизације на терену.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар