Почетна » Опре Рома: Министарство просвете и „Клетт“ уче ђаке трећег разреда расизму

Опре Рома: Министарство просвете и „Клетт“ уче ђаке трећег разреда расизму

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Опре Рома Србија саопштио је да је образовни систем Републике Србије показао друштвену неодговорност према ромској заједници тиме што је у образовним установама дозволио да се у плану и програму налази садржај који користи погрдан назив за Роме и најавио да ће поднети притужбу Повереници за заштиту равноправности против Министарства просвете и издавачке куће Клетт.

Додаје се да у школи као васпитној-образовној институцији у лектири “Народне умотворине лаке за ђаке трећаке“ издавачке куће Клетт под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, у 2022. години деца читају:

„Питало Циганче мајку: Који је дан најдуљи у години?

Они кад се чека вечера без ручка“.

„Ово је трагично за Србију из више разлога. Пре свега, непоштовања права националне мањине јер назив Ром је усвојен 1971. године, а Роми су званично у Србији од 2002. године национална мањина. Зашто се у уџбеницима и даље називамо ‘Циганима’?Овакво подстицање стереотипа и дискриминације деци од девет година је показатељ много озбиљнијег проблема. Етничка пристрасност у уџбеницима и наставним плановима и програмима против Рома је системски проблем“, оцењује покрет.

У саопштењу се наводи и да држава одобрава уџбенике који се користе у образовном систему. „Иако издавачи тврде да су мултикултурални и да поштују различитост свих људи, ниједан од уџбеника не истражује или учи о расизму против Рома у историји Србије“, упозорава покрет.

Додаје се и да наставни планови и програми често приступају темама о Ромима на непотпун и обмањујући начин, најчешће подстичући негативан наратив и посебно оправдајући обесправљеност Рома.

„То одражава распрострањено незнање и неодговорност према расизму и његовом историјском наследју. Често, наставници у учионицама умањују или превиђају расизам против Рома, многи чак и подстичу расизам против Рома. То повећава етничку дистанцу и стигму што онемогућава оздрављење српског друштва од историје расизма према Ромима“, пише у саопштењу.

Наглашено је да образовни систем обучава будуће генерације и као такав има највишу одговорност да користи анти-расистички педагошки приступ према Ромима.

„С тим у вези, покрет Опре Рома Србија ће послати притужбу Повереници за заштиту равноправности против Министарства просвете и издавачке куће Клетт због дискриминације и захтевати да се овакав садржај уклони из школских програма“, наводи покрет.

Н1 Београд 

Можда ти се свиди

Оставите коментар