Почетна » ОПРОШТАЈ ОД ХЕРОЈА: Почела комеморација погинулим пилотима

ОПРОШТАЈ ОД ХЕРОЈА: Почела комеморација погинулим пилотима

од admin
0 коментар

Комеморацији присуствује државни врх Србије

Комеморативни скуп четворици припадника Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије који су у петак настрадали у паду хеликоптера одржан је данас у Београду.

Од пилота мајора Омера Мехића, пилота капетана Милована Ђукалића, заставника Небојше Трајића и механичара летача заставника Ивана Миладиновића у Команди РВ и ПВО у Земуну опростили су се чланови породица, колеге, представници државног врха, пријатељи.

Комеморацији су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, министар рада Александар Вулин, начелник Генералштаба Братислав Диковић, командант 204. ваздухопловне бригаде ВС Предраг Бандић…

Командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак рекао је на комеморацији да су четворица припадника РВ и ПВО положили многе испите, како школске, тако и животне, као и да су захваљујући врлинама, поштеном раду, стасали у врсне стручњаке које би свако пожелео поред себе.

Живак је истакао да се на њих, као саборце и људе, увек могло ослонити, да су по природи посла били и остали јаке индивидуе, али да је оно што их је одликовало био тимски рад.

„Посебно бих истакао њихове високе моралне квалитете, хуманост и патриотизам који су дошли до пуног изражаја током прошле године. Заједно са осталим припадницима ВС су били увек уз свој народ и тамо где је најпотребније. Били су хероји, увек међу првима и увек на висини задатка. Највеће награде су им били осмеси спасене деце и осећање да су нешто добро урадили за своју земљу и грађане“, рекао је Живак и додао да су и приликом последњег задатка дали све од себе, али да се судбина сурово поиграла са њима.

„Наша срца су испуњена тугом, али и поносом, јер смо имали част да буду део нас“, рекао је Живак и истакао да је ВС изгубила врсне летаче, велике професионалце и патриоте, те да њихови људски и професионални квалитети, однос према породици, држави и послу треба да буду трајна инспирација и узор свима..

Живак је казао и да ВС не може ништа да уради да породицама врати очеве, супруге, синове, браћу, али да је на свима да им помогне да преброде страшну трагедију.
„То је наш дуг и обавеза, јер су то били наши пријатељи. То је најмање што можемо да урадимо за њих и нас. Будите поносни на њих“, рекао је Живак.

Од Мехића, Ђукалића, Трајића и Миладиновића опростио се и командант ескадриле у којој су службовали трагично страдали, Мирослав Зечевић, који је рекао да је данашњи дан бескрајно тужан.
„Окупили смо се да им одамо вечну почаст, кажемо им велико и истинско хвала за све што су учинили за отаџбину, војску, породицу и пријатеље“, рекао је Зечевић.

За Мехића је навео да је за њега сваки лет био изазов коме није могао одолети, као што је био и последњи, када су пребацивали животну угрожену бебу за Београд, за Ђукарића да је био вођа када је требало погурати и мотивисати, вечито ведар, за Драјића да је био извор знања и да је постављао стандарде у одржавању хеликоптера и узор млађим колегама, а за Миладиновића да је био добитник бројних награда и похвала и да је немерљивим ауторитетом био извор знања за млађе генерације пилота.
„Најбољи међу нама страдали су обављајући своје свакодневне обавезе. Они више нису са нама, али ће увек бити уз нас, памтићемо увек шта су учинили. Њих више нема, али ће бити заувек приче о њима међу нама, док је нас живеће и сећање на њих. Нека вам је лака земља, а за све добро што сте учинили нека вам је вечна слава“, рекао је Зечевић.

Он је породицама настрадалих рекао да утеха треба да им буде сазнање да су четворица настрадалих часно обављали обавезе и спасили хиљаде живота.
„Увек ћемо бити уз вас и вашу децу, јер то дугујемо вашим најмилијима. Утеху нека вам пружи сазнање да су часно обављали обавезе, да су спасили хиљаду живота у Фекетићу и Обреновцу. Једно новорођено биће нису успели да спасу, али смо сигурни да га тамо горе сви чувају“, рекао је Зечевић породицама настрадалих.

Мехић ће бити сахрањен сутра у Новом Саду, истог дана у Мошорину ће бити сахрањен Ђукарић, док ће Драјић бити сахрањен у уторак, у селу Јакаљ код Бајине Баште, а Миладиновић тог дана на Централном гробљу у Београду.

Приликом пада хеликоптера Ми-17 Војске Србије у петак у 22.30 часова у близини аеродрома “Никола Тесла” погинуло је седам особа – поред представника ВС лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Посада хеликоптера пошла је у спасавање бебе која се налазила у санитетском возилу, блокираном због одрона на Ибарској магистрали код Рашке.

Слетели су у касарни у Рашкој, где се возило са бебом у инкубатору ипак пробило након што је делимично раскрчен пут. У Ми-17, у пратњи лекара Љајића и анестетичара Веселиновића, унета је беба у инкубатору, са све мањим залихама кисеоника. Полетели су према Београду, где је у Институту за мајку и дете требало збринути дете. У међувремену, дошло је до погоршања временских услова. Летелица се срушила у близини београдског цивилног аеродрома.

(tanjug)

Можда ти се свиди

Оставите коментар