Почетна » Опскурни спиритуалисти и гинеколози на кокаину који нас и даље „лече“: Шта треба да уради лекар у Србији да би изгубио лиценцу за рад

Опскурни спиритуалисти и гинеколози на кокаину који нас и даље „лече“: Шта треба да уради лекар у Србији да би изгубио лиценцу за рад

од Други Пишу
0 коментар

“Лекар треба увек да има на уму апсолутну обавезу чувања људског живота и здравља, поштујући основно начело медицинске етике ‘примарно не нашкодити’”, “Лекар је дужан да чува углед и достојанство своје професије”, неки су од чланова Кодекса медицинске етике Лекарске коморе Србије (ЛКС), које су досад, углавном некажњено, прекршили бројни лекари у нашој земљи.

У последњих неколико дана, углед професије срозали су гинеколог М. Б., који је возилом газио полицију и притом на тесту за дрогу био позитиван на кокаин, као и ритуалне методе, које је психијатрица и музикотерапеуткња Ранка Радуловић, спроводила са децом која пролазе кроз трауму после масакра у ОШ „Владислав Рибникар“. Ово двоје лекара прекршили су Кодекс медицинске етике, али за то, имајући у виду неажурност рада ЛКС, неће трпети никакве последице, нити санкције, а понајмање губитак лиценце.

Наиме, према изменама Закона о здравственој заштити из 2019., лекарима се не може трајно одузети лиценца за рад, чак и ако су криви за смрт пацијента. Дозволу могу да изгубе само привремено до брисања из казнене евиденције.

Уколико је лекар за неко кривично дело осуђен на казну до годину дана затвора, по закону се из казнене евиденције брише након пет година од извршења казне и тада му се враћа дозвола за рад и може да почне несметано да ради.

Лиценцу лекарима могу да одузму и Суд части ЛКС по пријави пацијента, породице или другог лекара, уколико се не води цивилни судски поступак и тада се лиценца одузима максимално на пет година.

„Оно што су ово двоје лекара урадили, сматра се кршењем кодекса медицинске етике Лекарске коморе. Док сам била у Комори, говорили смо о делима која су недостојна лекарске професије, а у тако нешто спада ово гажење полиције, узимање наркотика и све томе слично. Овај лекар би преко суда могао да добије забрану бављења лекарском професијом, а онда би морали да му одузму лиценцу док не одслужи казну, али то се неће десити“, каже др Татјана Радосављевић, некадашња директорка ЛКС.

Највећи проблем нису лиценце, већ изостанак реакције надлежних институција, сматрају колеге лекари.

„Одлуку о губитку лиценце лекара доноси Етички одбор и директор ЛКС. Проблем је што Комора и Етички одбор не раде свој посао. Они су већ дуго у неком стању мировања, летаргије, да ли не желе да се замерају лекарима или је нешто друго у питању, не знам. Разлога за одузимање лицнце свакако има у случају лекара који је газио полицију. Ту сигурно постоји довољно основа да Комора реагује, у најмању руку, да се бар огласе. Ако се докаже да је возио на кокаину, онда му се привремено мора одузети лиценца“, каже др Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Он истиче да је слична ситуација и са докторком Радуловић.

„Она је одлазила у емисјие код Миле Алечковић, повезују је са Бранимиром Несторовићем, а то су све људи који теже антиваксерским идејама, нагињу ка религији, али у неком извитопереном смислу. То што она покушава да изведе са својом фирмом, да је убаци у све образовно-просветне установе је крајње проблематично. Хоће свој посао да прогура тако што са децом која су претпрела највеће трауме, изводи неке ритуале. Очигледно је блиска власти, па може да ради свашта, а јасно је да ова власт бира најнекомпетентније и све изиграва руглу. Нажалост, не чуди ме што су такву особу послали међу децу, јер све што се десило око те трагедије је врло упитно“, каже др Панић.

Подсетимо, гинеколог М. Б. (52) је својим аутомобилом покушао да згази припаднике полиције, који су му препречили пут. Он је притом одбио да уради алкотест, а на тесту за дрогу био је позитиван на кокаин. Полиција га је ухапсила због ометања службеног лица, јер је одбио да послуша полицајца који је преусмеравао саобраћај и гурао га својим „мерцедесом“.

Само пар дана касније, јавност је шокирана изјавама Слободана Негића, оца мале Софије, девојчице која је 3. маја била једна од деветоро деце убијених у Основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару, а он је у емисији Утисак недеље испричао да су деца била подвргнута психотерапији која подсећа на спиритуалистичке ритуале и да су тиме додатно трауматизована. Ове терапије спроводила је психијатрица и музикотерапеуткиња Ранка Радуловић, директорка организације Хаторум – Центра за едукацију и саветовање из музикотерапије, коју су у ову школу послала ресорна министарства.

Она је деци пуштала народне песме и говорила им да треба да се повежу са душама преминулих дургара. Због ових спиритуалистичких метода родитељи су захтевали да докторка више не ради са децом и да напусти школу.

Наиме, у последњих 10 година, на прсте једне руке могу се пребројати лекари којима је у Србији одузета лиценца, а до 2019. одузимала се трајно.

Наиме, доктору Добривоју Бојанићу, специјалисти ортопедије у Општој болници у Лозници, Лекарска комора привремено је, тек 2018., на две године, одузела лиценцу за рад због нестручног лечења осмогодишњег Раденка Никодиновића из Козјака, који је у октобру 2016. преминуо од сепсе после прелома руке.

Пре њега дозволу за рад изгубио је и дечји хирург из Крагујевца због тешког дела против здравља људи, односно несавесног лечења мале Миле Андрић. Он је осуђен на осам месеци затвора, а ЛКС му је трајно одузела лиценцу због тешког дела против здравља људи.

Лиценца је трајно одузета и гинекологу из Ниша који је због смрти породиље осуђен на две и по године затвора.

Каква судбина чека гнеколога М. Б., као и психијатрицу Ранку Радуловић, одлучиће ресорна министарства, и надамо се Лекарска комора, у наредном периоду.

Foto:Nova.rs; privatna arhiva; printscreen 192_rs

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар