Почетна » ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ И РАК Тема која је поделила и стручну јавност и грађане, а шта је ПРАВА ИСТИНА

ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ И РАК Тема која је поделила и стручну јавност и грађане, а шта је ПРАВА ИСТИНА

од admin
0 коментар

Србија је већ годинама у врху земаља по броју оболелих од карцинома и прва је у Европи по смртности од малигних болести. Док један део стручне јавности овакво стање доводи у директну везу са употребом осиромашеног уранијума током НАТО бомбардовањем Србије, други сматрају да за тако нешта нема никаквих доказа. Шта је права истина?

И једни други, међутим смтрају да је потребно урадити озбиљно истраживање и за свагда завршити са полемикама, а грађанима изнети проверене чињенице да ли је осиромашени уранијум и НАТО бомбардовање узрок велике експанзије малигних болести у Србији или није.

А док до тога дође, и даље ћемо слушати полемике неистомишљеника.

Проф. др Слободан Чикарић, председник Друштва за борбу против рака један је од оних који заговара тему да је НАТО бомбародавње узрок повећању броја оболелих. Он је, поводом годишњице од бомбардовања, изнео податак да је на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума.

Реч је, како је објаснио др Чикарић, о супстанци која може да изазове мутације гена и канцерогенезу. Осиромашени уранијум је удисала и стока, чије производе су конзумирали људи. То је, казао је Чикарић, врло опасно јер чак и мала доза јонизујућег зрачења може да изазове малигне туморе. Малигни тумори, објаснио је он, могу да се појаве и 15 до 20 година након изложености зрачењу, што значи да и они који сада оболевају од тих болести, то може бити последица бомбардовања.

šta je sve bačeno iz NATO aviona i kako to utiče na nas?

Према подацима из 2014. године, што се поклапа са тим периодом, у Србији се карцином појављављује 2,5 пута више од светског просека, а на подручју КиМ, које је било изложено највећој количини зрачења, исте године је било 50 одсто више оболелих од рака у односу на 2013. годину.

Прича о осиромашеном уранијуму увек уздрма српску јаваност, поготову што се из године у годину суочавамо са све већим бројем људи који добијају рак.

Zoran Radovanović

О овој теми огласио се и угледни лекар проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог и председник Етичког комитета Српског лекарског друштва, који је оштро негирао такве најаве.

– Осиромашени уранијум не представља ни смртоносан, нити било какав мерљив ризик за грађане Србије. Разлог је исти због којег није разумно да се бојимо индијских кобри, амазонских крокодила или јупитерове прашине. Последице нема без узрока, а осиромашени уранијум није падао у Централној Србији (уз занемарљив изузетак уз само Косово). И у деловима Ирака, Кувајта, КиМ и БиХ, где је пало највише таквих бомби, ризик по здравље је скоро само теоретски, осим за грађане који су се у тренутку експлозије налазили у самом оклопном возилу или у његовој непосредној близини (не даље од 50-100 метара). Разлог одсуству панике је у томе што је та количина уранијума минимално повећала укупну радиоактивност (обично не више од 1 одсто) – објаснио је проф. др Радовановић.

Он је тада био изричит и казао да међу стручњацима који тврде супротно има „оних који су површни, неки су лењи да читају научну литературу, неки пуни себе, а неки не разумеју епидемиологију“.

– Неки се једноставно самопромовишу, јер је популарно критиковати НАТО (и ја то упорно чиним, али не на рачун истине), а други свесно искривљу податке ради политичке користи. Свима њима је саветовао да се држе научно утврђених чињеница – изјавио је раније др Радовановић.

Његовом мишљењу подједнако оштро супротставила се проф. др Даница Грујичић, неурохирург и начелница за неуроонкологију Клинике за неурохирургију у Клиничком центру Србије, која је осиромашени уранијум назвала злочином, и изнела податак да 15 година после НАТО бомбардовања има 2,7 пута више оболелих од малигних болести.

Своје мишљење, рекла је докторка, темељи на подацима у књигама и чланцима наших и страних аутора.

– У овим књигама чије су штампање финансирали сами аутори, да не би било заборављено можете наћи читав низ чланака страних аутора које се односе на осиромашени уранијум и последица руковања оружјем са осиромашеним уранијумом. Проблем код осиромашеног уранијума је то што је потребно време да се искажу његова дејства и онда скептици објашњавају настанак канцера свим другим узроцима, само не осиромашеним уранијом – истакла је проф. др Грујичић.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар