Почетна » Оснивач Телеграма упозорио људе да не користе WhatsApp

Оснивач Телеграма упозорио људе да не користе WhatsApp

од Други Пишу
0 коментар

Оснивач Телеграма, Павел Дуров, упозорио је на свом Телеграм каналу да је WhatsApp већ 13 година алат за надзор и да би људи требало да избегавају ову апликацију. Дуров је рекао да сваке године постоји проблем са WhatsApp-ом који доводи у опасност податке његових корисника.

„Не терам овде људе да пређу на Телеграм. Са 700 милиона активних корисника и 2 милиона дневних регистрација, Телеграму није потребна додатна промоција. Можете да користите било коју апликацију за слање порука која вам се свиђа, али се држите подаље од WhatsApp  који је је алат за надзор већ 13 година“, рекао је Дуров на свом каналу.

Дуров је рекао да би хакери могли да имају потпуни приступ свему на телефонима корисника  WhatsApp због безбедносног проблема који је платформа открила прошле недеље. Све што хакер треба да уради да би добио приступ свим подацима на телефону је да пошаље злонамерни видео или започне видео позив.

Дуров је рекао да ако неко мисли да би ажурирање  WhatsApp на најновију верзију учинило његове податке безбедним, то заправо није случај. Он је додао да је сличан проблем откривен 2017. и 2018. године, а затим 2019. и поново 2020. Пре 2016. WhatsApp уопште није имао енкрипцију, подсетио је Дуров.

„Сваке године сазнајемо о неком проблему у  WhatsApp који доводи у опасност све на уређајима њихових корисника. Што значи да је готово сигурно да тамо већ постоји нова безбедносна грешка. Такви проблеми тешко да су случајни – они су подметнути у позадини. Ако се открије један бацкдоор и мора бити уклоњен, додаје се још један”, рекао је он.

Оснивач Телеграма је рекао да није важно да ли је неко најбогатија особа на планети – ако има WhatsApp на свом телефону, сви његови подаци на уређају ће бити доступни, што је тежим путем сазнао мултимилијардер Џеф Безос, власник Амазона.

„Зато сам избрисао WhatsApp  са својих уређаја пре много година. Ако га инсталирате, отварате врата за улазак у ваш телефон“, рекао је Дуров.

Изјава Дурова долази само недељу дана пошто је  WhatsApp објавио исправке за рањивости у апликацији за Андроид и ИОС које би могле омогуц́ити хакерима да преузму контролу над апликацијом и уређајем.

Б92, ИНФОРМАЦИЈА.РС/Нунс

Можда ти се свиди

Оставите коментар