Почетна » Отац Арсеније: Почео је Велики пост, верници пазите на језик и мисли, више него на храну

Отац Арсеније: Почео је Велики пост, верници пазите на језик и мисли, више него на храну

од admin
0 коментар

Време је највећег хришћанског подвига, Великог поста. Ово је највећи пост по дужини трајања и најтежи по томе на који се начин поштује, али је и најзначајнији и зове се Велики или Часни пост, зато што је припрема за најрадоснији празник – Васкрсење Христово.
– Значај овог поста огледа се у томе што су богослужења измењена у односу на богослужења током осталог дела године. Суштина поста је призивање на покајање и измирење са ближњима, траје 48 дана и преставља највећи подвиг за хришћанина у току те исте године – објашњава важност Великог поста Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду.

У духовном смислу пост ослобађа човека његових страсти и учи га врлинама. Наравно, за то је потребно доста молитве и времена. Али, доноси душевни мир, који нема цену.

Духовни део поста је најважнији

– Све своје снаге човек треба да усресреди управо на тај духовни део поста. Верник се у посту суздржава од хране, али пре свега од лоших разговора, оговарања, осуђивања ближњих, грубих и тешких речи. Учи се томе да треба да тражи опроштај, уколико је урадио нешто што је другога ожалостило, такође да се одрекне разних својих слабости и порока. Уздржавање од хране човеку помаже да боље сагледа колико је склон алкохолу, цигаретамаи сличним пороцима, јер ће само на тај начин успети да их сузбије – прича свештеник и истиче да су за то потребни време и молитва, али да захваљујући томе човек постаје умеренији и смиренији што му помаже да боље реагује на одређене животне околности.

Живот треба да представља својеврстан пут одрицања од зла, људи су ратници који ће се на том пољу борити против тога, али и за то постоји одређено време.

– Цео наш живот, јесте пост. Човек, да би живео како треба, мора да се уздржава, јер се самим тим уздржава од зла. Нећемо све оно што нам падне на памет или што бисмо пожелели у неком тренутку остварити, јер све то може да буде погубно по нас, може да буде јако штетно. Управо томе је посвећено време поста, јер је човек такав да не може стално да буде мобилисан, не треба увек да буде на ратишту, мора да има период мира да би тај рат имао свој смисао – објашњава начин вечите борбе против зла човек чије се речи о вери дубоко урезују у памћење.

У данима поста, за чије време трајања са свих страна вребају искушења, постоји кратка молитва, захваљујући којој човек може да избегне огрешење. Међутим, изузетно је важно сетити је се правовремено.

– Молитва која се често говори, и коју ћете често чути и прочитати, уколико будете читали хришћанске књиге је ‘Господе Исусе Христе сине божији, помилуј ме грешног’ или скраћено ‘Господе , помилуј ме’, То је најбољи начин призивања имена Господњег у тренутку када човек осећа налете страсти.Проблем у нама је што се ми те молитве у налету страсти не сетимо, већ реагујемо импулсивно. Али, ако бисмо успели да се контролишемо и да сваки пут кад прокључамо, изговоримо то у себи, временом, а можда и у врло кратком року човек би видео резултате – саветује све хришћане отац Арсеније.
Искушења са којима се верници сусрећу су индивидуална, али претежно су везана за међуљудске односе, јер је већини лакше контролисати тело, него мисли.

– Човеку је лакше да пости телесно и да се одлучи да данас једе једно парче хлеба, него да одреагује на прави начин у неким ситуацијама које су за њега болне. Ми смо рањени, ми смо болни, ми имамо неке наше комплексе, ако ћемо да причамо савременим језиком – говори о искушењима старешина Вазнесењске цркве.

Вера нас никада неће изневерити, то је једино сигурно

Важно је да човек буде верник, јер су ово тешка времена у којима је човеку уз помоћ мање важних ствари довучена пажња у другом правцу и управо због тога, он нема времена за самоспознају која је врло битна. Вера је та која даје снагу, која је неопходна да би се тешки животни путеви прешли уз што мање последица.

– Неопходно је да човек буде у вери у у ова времена. Ово је време потпуног умног растројства човековог, он је данас залуђен свим и свачим и нема времена да се посвети сам себи и својој души. Људи не воле самоћу, избегавају је и самим тим беже од сусрета сами са собом, а све то уз помоћ медија. Иако тај сусрет човеку може бити тежак и страшан, врло је битан. Вера призива човека на самоспознају и зато је она неопходна, јер без ње човек ни једно искушење не може да преживи како треба – прича отац Арсеније и додаје да човека без вере може да сломи ситница, јер је управо вера та која нам даје снагу.

Порука верницима
Моја порука свим верницима јесте да не треба да се брину, јер Господ је са нама, то је оно најважније. Да се изнад свега трудимо да испуњавамо заповести Божије, јер ће им се тај труд већ овде у овом животу показати као плодан. А, добиће мир који у њима остаје целу вечност, то је оно што је најважније. Пост је право време кад човек може да прибегне томе.

 

(dnevno)

Можда ти се свиди

Оставите коментар