Почетна Друштво ОТКРИВАМО Директор ЕПС-а дао 716.000 евра за гомилу блата уместо угља

ОТКРИВАМО Директор ЕПС-а дао 716.000 евра за гомилу блата уместо угља

од admin
0 коментар

Конзорцијум српско-румунских фирми, који је победио на тендеру за увоз угља из Румуније, на превару је продао ЕПС-у и угљено блато за више од 700.000 евра, сазнаје „Блиц“.

Чланови мафије ЕПС-у продали 20.000 тона такозваног угљеног блата (на слици) по истој цени по којој је набављан угаљ. То блато, да је искоришћено, изазвало би хаварију
Та сировина, коју још називају и угљена прашина, нема тражене калоријске вредности дефинисане условима тендера којим је требало да се набави 1,2 милиона тона угља из Румуније по цени од 35,8 евра по тони. На тендеру су победиле фирме „Виром група“ из Београда, „ДМБ шипинг“ из Руме и „БВА Цоал СРЛ“ из румунске Констанце.

„Виром група“ Дејана Окетића, који је 2008. осуђен као члан нафтне мафије, изабрана је за главног увозника. Подизвођачи посла су Драган Ћурчић, члан царинске мафије.

Директор ЕПС Александар Обрадовић

ЕПС је од њих уместо квалитетног угља по истој цени купио и одређену количину угљене прашине. Наш извор из ЕПС-а тврди да је превара спроведена већ приликом прве испоруке, крајем децембра 2014. године, када су бугарским баржама до ТЕНТ-а допремили 20.000 тона неквалитетног угљеног блата.

– Тих 20.000 тона конзорцијум српско-румунских фирми ЕПС-у је наплатио 716.000 евра, иако су угљену прашину од Румуна купили по шест, а не по 13 евра колика је набавна цена угља без превоза. Део те количине угљеног блата мешан је са угљем из Румуније који је био доброг квалитета, док је остатак, који није никако могао да се провуче, истоварен код Умке и Великог Градишта. Да се ради о криминалним радњама, потврђује и то што су барже бугарског превозника доскора биле сакривене на Сави око Обреновца, где су биле више од 60 дана. Због тога је бугарска фирма тужила српско-румунски конзорцијум за лежарину – наводи наш саговорник.

Он објашњава да су ову превару открили запослени у ТЕНТ-у приликом пријема угља јер им је већ по изгледу било јасно да је реч о неквалитетној сировини.

Бројке
376.717,531 тона угља је испоручено
13.417.821,12 евра ће ЕПС платити
35,8 евра по тони плаћа ЕПС
13 евра је набавна цена угља без транспорта
6 евра је набавна цена угљеног блата без транспорта
20.000 тона угљеног блата је увезено
716.000 евра је цена по којој је продато угљено блато
576.000 евра је регуларна цена угљеног блата – и то са превозом

– Подигнута је узбуна у ТЕНТ-у, након чега је обављена анализа која је потврдила да би коришћење угљеног отпада могло да доведе до несагледивих последица у постројењима. То се могло и очекивати јер је посао набавке ЕПС доделио у директним преговорима фирмама без икаквих референци за посао са угљем, чији су неки од власника били кривично гоњени. Поред тога, они нису имали превоз, па су ангажовали „Еурокоп“, фирму Драгана Ћурчића – каже извор „Блица“.

Потврда да је било проблема стигла је и из ЕПС-а, али уз ограду да се ради о само 2.000 тона неквалитетног угља.

– Укупно је испоручено 376.717,531 тона угља, које ће бити плаћене 13.417.821,12 евра. Квалитет угља био је у складу са техничком спецификацијом из тендерске документације. Око 2.000 тона угља неће бити плаћено, јер калоријска вредност није одговарала захтеву ЕПС-а и ТЕНТ-а – кажу за „Блиц“ у ЕПС-у.

Покушали смо да добијемо коментар и од увозника, али они нису желели да одговоре на наша питања.

Ко је увозио угаљ

Дејан Окетић, сувласник „Виром групе“ из Београда
Означен као члан нафтне мафије која се терети да је оштетила државу за 97 милиона евра. Осуђен 2008. на две године затвора због шверца нафте.

Драган Ћурчић, власник „Еурокопа“ из Рашке
Означен као члан царинске мафије. Осуђен на две године затвора због присвајања 32 камиона и једне приколице од „Хипо лизинга“.

Слађана Вукашиновић/Бојана Анђелић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар