Почетна » Ова београдска гимназија уводи нова, строга правила облачења

Ова београдска гимназија уводи нова, строга правила облачења

од Други Пишу
0 коментар

Мајица на бретеле, шортс, бермуде, мини сукња, кратка мајица, али и тренерка, хеланке, качкет и капа, све су то одевни предмети који че убудуће бити строго забрањени за ђаке, али и запослене Тринаесте београдске гимназије док бораве у школи. Разлог увођења „Правила облачења“ која је ова гимназија већ истакла на свом сајту, док ће од сутра бити и на огласној табли школе је сувише јасан – ствари су одавно одмакле контроли, а тинејџери долазе на наставу обучени као да су кренули у шетњу, теретану или ноћни клуб. Директор гимназије Бојан Вучковић за Нова.рс објашњава да је оваква мера хитно морала да се спроведе, као и да ће свако непоштовање исте, бити санкционисана опоменом, а онда и смањеном оценом из владања.

Сајт Тринаесте београдске гимназије је, пред сам почетак нове школске године, „богатији“ за још једно обавештење за све ђаке и запослене у школи – правилом облачења у овој образовно-васпитној установи.

„Поштовани родитељи и ученици,

Желимо вам успешну и мирну школску годину! У петак, у преподневној смени, биће ученици другог и четвртог разреда, а по подне првог и трећег, од 14.00 часова.

Спискови ученика првог разреда биће истакнути у школи у среду у току преподнева.

Бесплатни уџбеници лагано пристижу у школу и биће дељени када почне настава.

Молимо вас да поведете рачуна о забранама које се односе на облачење: забрањене су кратке панталоне и бермуде, тренерке, мајице са бретелама, капуљаче, кратке мајице које откривају стомак и хеланке. У случају да ученик или ученица дођу у школу непристојно одевени, биће опоменути. После две опомене биће умањена оцена из владања“, пише у истакнутом обавештењу.

Директор гимназије Бојан Вучковић каже за Нова.рс да „дрес код“ у школи постоји одавно, односно ђаци су упознати са правилима облачења. Међутим, када су се ученици вратили у клупе након епидемија коорнавируса, догодила се необјашњива ситуација – деца су долазила на наставу у гардероби коју, вероватно, носе у кући.

„Правила облачења постоје у много школа, с тим што се с времена на време појача та иницијатива да се поправи облачење и да се упристоје деца. Међутим, онда превлада та друга страна, па онда све у круг, дакле константно неко подсећање на правила облачења. У нашој школи конкретно, приметили смо да су после короне, деца масовно почела да долазе у тренеркама, хеланкама, значи у неком потпуно опуштеном издању. Њих шездесет одсто је носило тренерке“, објашњава директор.

Изглед ученика у тренерци и патикама као да је крнеуо на тренинг у теретану, почео је да „боде очи“ наставницима.

„Одлучили смо да реагујемо јер ово није ни теретана, нити су ђаци навијачка група. Ово је школа и у њој се морамо и понашати и облачити пристојно. Без обзира што су тренерке данас модни тренд, то ипак ни на шта није личило јер, било је свакојаких тренерки. Зтао смо одлучили да забранимо долажење у школу у тренеркама, али и девојчицама да носе хеланке док су на настави“, јасан је наш саговорник.

Иако су „голи стомаци“ најупадљивији, ипак таквих ученица није било пуно, за дивно чудо.

„Ми стално водимо борбу око тога и причамо и причамо, али тога заиста није толико било. Међутим, када већ правимо правилник облачења, онда смо и то, наравно, ставили. Што се тиче мушкараца, најкритичније су бермуде. Зашто? Зато што су оне питање тумачења. Дечаци бермудама зову све што је онако мало дуже од шортса односно дужи шортс. Али, то уопште нису бермуде него су то неке накарадне панталоне“, мишљења је директор Вучковић.

Директор наглашава да овакве навике треба одмах „пресећи“ јер ако се наставе, биће све теже искоренити их. Деца већ сада показују негодовање, каже директор.

„Ако то пустимо, сваки пут биће све краће и краће, и мора негде нека црта да се повуче. Имамо јако лоше реакције деце. Кажу да смо неоконзервативци, да нисмо слободоумни. Мислим да се слободоумност не огледа у томе да се долази непристојан у школу. То је нешто друго, него они мало понижавају. Наредних дана ћемо имати разговор око тога у ђачком парламенту и наставничко веће је сложно у томе у потпуности. Што се тиче обуће, нисмо запазили да је неко од деце долазио у папучама, у јапанкама, на пример, а ако би дошли, то стварно не би могло да се толерише“, сматра наш саговорник.

Већина родитеља подржава овакву одлуку школе, али има и оних који „подижу галаму“. Међутим, битно је остати упоран и доследан у овоме.

„Чувар ће на вратима пазити, али ту смо сви ми заинтересовани јер, неће тако лако моћи да прође дете које је оскудно обучено. Нажалост, ово је мала листа, а заправо је у животу много већа – тој листи нема краја.

„Ту су и дугачки нокти од шест центиметара, па разноразне поруке на мајицама, икачкети, различите капе… Много има тога. Ми смо се изборили за ова правила и надамо се да ће се поштовати. А у случају да не поштује, ученик ће бти једном опоменут, затим други пут и на крају ће добити смањену оцену из владања да га не бисмо враћали кући јер је то најгоре за њега. .Рачунамо да је двапут доовољно да их подсетимо да су прекршили меру“, закључује директор Вучковић.

Униформе у школи – да или не?

Да ли би враћање школских униформи допринело смањењу социјалних разлика међу ученицима и унело побољшање у просветни систем Србије, била је једна од тема јутарњег програма „Пробуди се“ на ТВ Нова С.

Враћање униформе у школе може бити много већа штета него корист, оценила је Радмила Вулић Бојовић, клинички психолог и психотерапеут, која се, како сама каже, сећа ношења школске униформе као непријатног искуства.

„Проблематична је тезе да се тиме бришу социјалне разлике јер може дете имати униформу, а у руци носити ствар од педесет евра или хиљаду евра. Сама чињеница како ће се неко обући не може да допринесе у смислу социјланих разлика“, истиче Вулић Бојовић.

Она оцењује да је са психолошке стране важно питање идентитеа и истиче да се као дете које је носило школске кецеље осећала као да је „доводе у једну ситуацију немања идентитета“.

„Ако би то било као у неким другим културама, да то буде обележје школе неке припадности, што значи да ми поштујемо одређене вредности, препознајемо се, то може да има смисла. Међутим, бојим се да ће се то тешко увести после толико година и мислим да ће штета бити већа од користи“, истиче саговорница.

Ђаци школе у Чумићу већ у униформама

Атмосфера у школи „Прота Стеван Поповић“ у селу Чумић надомак Крагујевца, подсећа на неки спортски камп, у коме се припрема утакмица између „плавих“ и „црвених“. Униформе за основце нису биле „под морање“, већ је једнакост у облачењу била иницијатива самих ученика.

Ученички парламент дошао је на идеју да сва деца буду исто обучена, како би се смањиле социјалне разлике међу њима. Свој предлог изнели су директору и у рекордном року, добили подршку целе школе, родитеља и мештана.

Родитељи: Добра идеја, али већи трошак за нас

Београђанка Мирјана Илић из Земуна подржава идеју Тринаесте београдске гимназије, али је забринута јер би у случају да се такво правило уведе у школи коју похађа њена ћерка, морала да обнови њен гардеробер, што изискује непотребно трошење новца.

„Моја ћерка воли да носи исцепане фармерице, тексас прслучиће, краће мајичице… Наравно, ја јој сугеришем ако је нешто превише провокативно за школу. Али има пуно неких мајица са разним мотивима, а како видим, то је исто забрањено, тако да, мени би конкретно то изискивало додатни финансијски трошак. Требало би, онда, да јој купим неке ‘пристојније’ ствари. Срећа, код ње у школи нема тих правила, али опет кажем, она се облачи нормално и пристојно. Тренерке воли да носи и у томе не видим ништа лоше. Ето, то ми се можда не допада код правила облачења. А качкети су у реду, непристојно је носити капу на глави на часу“, сматра наша саговорница, додјаући да је можда најбоље увести школске униформе .

А шта ви мислите?

Foto: Google maps

Сања Радовановић      Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар