Почетна » Овај дом здравља је црна рупа нашег здравства, највеће чудо технике им је разглас који вас прозове после 4 сата

Овај дом здравља је црна рупа нашег здравства, највеће чудо технике им је разглас који вас прозове после 4 сата

од Други Пишу
0 коментар

Не могу да закажем телефоном, ни преко апликације “Изабрани доктор”, нити интернет странице “Мој доктор”, не постоји ниједан начин да сазнам кад мој изабрани лекар ради и кад је слободан да ме прими на преглед. Једина опција је да, када сам болесна или ми требају дознаке, или било шта друго, дођем физички у дом здравља и чекам сатима како би ме прозвао било који дежурни лекар, који је у смени, а наводно смо дигитализовали здравствени систем и чекање је “отишло у историју”, револтирано за Нова.рс прича Бранка Поповић (40), која је бесомучно покушавала да закаже термин за преглед код своје докторке у Дому здравља Обреновац, што се показало као неизводљиво. Према речима директора ове установе, пацијенти чекају јер лекара нема довољно, а они који су на радном месту, свакога дана смењују се у респираторној амбуланти, тако да и појам “изабраног лекара” овде губи сваки смисао.

Гужве у чекаоницама дома здравља Обреновац су свакодневна и уобичајена појава јер у овој здравственој установи не постоји начин да се закаже преглед.

“У Обреновцу влада тотални јавашлук. Не могу да схватим да у готово свим осталим домовима здравља у Београду без проблема можете да кликнете на име лекара у апликацији и да видите кад има слободан термин за преглед, који потом и закажете. Свуда осим овде. Ми који имамо картоне у Обреновцу, осуђени смо, углавном на целодневно чекање испред амбуланте, код дежурног лекара, који је у том тренутку одређен да ради са пацијентима, који нису респираторни болесници. Уопште не могу да сазнам кад ради мој изабрани лекар и кад могу да одем на преглед код доктора којег сам сама бирала. Организација је на најнижем нивоу, па чему онда прича о дигитализацији система, кад је Обреновац још у средњем веку”, каже Бранка, која је после четири сата, дочекала да чује своје презиме на разгласу, који служи за прозивање пацијената, и који је једино “чудо технике”, у овој установи.

Иако је успела да оде на преглед, дијагнозу и терапију добила је од лекара којег није бирала.

“Прегледала ме је непозната особа, лекар који је био дежуран у смени. Не разумем зашто смо бирали лекаре, кад нас прегледа како ко стигне”, пита Бранка.

Заказивање у овој примарној здравственој установи није могуће још од 15. марта 2020., без устручавања и околишања за Нова.рс каже др Обрад Исаиловић, директор ДЗ Обреновац.

“Наравно да не може да се закаже термин код изабраног лекара, па то није могуће још од средине марта 2020. године, када су лекари због пандемије ковида 19, сваким даном ишли са једног радног места на друго. Никад се није знало ко ће бити послат у ковид амбуланту. Сада тих амбуланти нема, али има респираторних. Морамо да их распоређујемо у те амбуланте јер су тамо велике гужве”.

Недовољан број лекара довео је до расула.

“Не можемо да одредимо лекаре који ће стално бити у респираторним амбулантама јер их немамо довољно да покрију и њих и све пацијенте дома здравља, па морамо да комбинујемо свакога дана. Из тог разлога нема слободних термина на апликацијама, јер ти термини и да их упишемо, не бисмо могли да их испоштујемо. Имамо огроман мањак лекара у дому здравља, па колеге преузимају пацијенте како ко стигне у дежурство”, каже др Исаиловић.

Конкурс за запошљавање је међутим одавно отворен, али се нико не јавља за посао.

“Деси се да понекад позове неки незапослени доктор медицине, па онда каже да живи Београду, а на моје питање ‘Где у Београду?’, одговара: ‘У Миријеву!’. Као да је у центру града, па ме пита: ‘А где је тај Обреновац?’. После таквог питања, немамо шта даље да разговарамо. Ипак објасним где смо на мапи света, а онда он изјави да му је то ипак предалеко. Сви они хоће да раде у Клиничком центру, по могућству у новој згради. Е па не може! А нама недостају педијатри, интернисти, лекари опште медицине. Послао сам 25 лекара на специјализацију, а њих сад нема ко да мења. Нажалост, цену забране одласка на специјализације, која је предуго била на снази, а коју је увео још министар Томица Милосављевић, плаћамо сада ми”, наглашава др Исаиловић.

Он истиче да у овом дому здравља увек има слободних термина.

“Има термина сваки дан, али мора да се чека. Пацијенти који су хитни збрињавају се одмах, а они који су дошли рецимо за дознаке, чекају пар сати. Чекање зависи од броја пацијената. Не вреди заказивати преглед телефоном, јер опет мора да се чека. Може да се закаже само терапија, односно да пацијент добије доктора, који онда отвори картон и аутоматски пусти у апотеку терапију, коју пацијент покупи и не мора да долази у дом здравља”, каже директор Исаиловић, који не улива наду да ће се ситуација са заказивањем променити у скоријој будућности, јер је лекара све мање, а пацијената све више, док је систем у застоју.

Подсетимо, крајем децембра 2022. државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да ће ускоро бити повећан број здравствених услуга у домовима здравља и додао да то подразумева и дијагностику и специјалистичке службе како би се растеретили секундарни и терцијални центри. По налогу министарке здравља проф. др Даница Грујичић, од 20. децембра прошле године заказивање код лекара специјалиста могуће је преко система ИЗИС, свакога дана у месецу, а не само од 1. до 5. што је раније била пракса. Нажалост, у Обреновцу је немогуће заказати преглед, не код специјалисте, већ ни код изабраног лекара, па су најаве из Министарства здравља у пракси, још на нивоу бајки за лаку ноћ.

Foto: JOHN COLE / Sciencephoto / Profimedia, Printscreen

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар