Почетна » Овај посао се плаћа и до 100.000 динара месечно: Не треба диплома, али неће свако да ради, ево колика је сатница спремачица у Србији

Овај посао се плаћа и до 100.000 динара месечно: Не треба диплома, али неће свако да ради, ево колика је сатница спремачица у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Једно од занимања које је најтраженије у последњих неколико година у Београду су чистачице, које су цену свог радног сата подигле на 700 динара, што је више него дупло у односу на период пре пандемије коронавируса када је цена сата коштала 300 динара, ПИШЕ Н1.

Заинтересованих за овај посао већ неко време нема довољно на тржишту рада, па због тога константно расту цене њихових услуга.

– Ако раде пет или шест дана дневно, њихова месечна плата спремачице може да оде и до 100.000 динара. Раније, сатница је била 450 динара, а како је тражња почела да расте, цена је отишла и до 700 динара по сату. Многе жене то раде као додатни посао, када заврши са првим послом. После четири поподне одлазе да спремају станове и тако допуњавају свој буџет – каже Милош Турински из Инфостуда, који се баве оглашавањем за послове.

Објашњава да је главни разлог за такву ситуацију чињеница да није велика заинтересованост оних који би да се баве овим послом.

– Тим послом не жели да се бави свако. Имате пример да мушкарци то доживљавају као женски посао и због тога не желе да конкуришу за то радно место, због чега се аутоматски смањује број радне снаге. Поред тога, послом хигијеничарке не желе да се баве младе жене, већ се такав вид зараде углавном опредељују жене старије од 45 година. Са друге стране потражња је све већа, па је дефицит неминован – истиче саговорник Н1.

Додаје да се на листи топ десет дефицитарних занимања оне налазе на 7. позицији.

Ад
Важно је истаћи да ужи центар Београда и богатије општине имају веће прохтеве, па је тамо већа и потреба за спремачицама, и највећа тражња је на Старом Граду, Врачару и Новом Београду.

Ана Станковић, која повремено користи услуге спремачице , каже да је имала много проблема док није нашла ону која је пристала да у року од неколико дана дође и помогне јој у сређивању стана.

– Намучила сам се док сам нашла жену да ми чисти стан. Дуго сам је тражила и прошло је неколико недеља док је нисам нашла, и то преко препоруке. Плаћам 700 динара по сату и јако сам задовољна. Пуно ми значи јер не волим да ми је кућа у хаосу. Причала сам и са другим женама, и оне имају исти проблем. Јако се данас тешко проналазе чистачице, нема их довољно на тржишту јер су углавном заузете, што би се рекло „пребукиране су“ – истакла је Станковић.

Н1/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар